Direkt s kostićem i tedeschijem / Najjači srpski biznismen Miodrag Kostić zainteresiran za Agrokor: 'Bit ćemo veliki investitori'

Donosimo vam specijalni zajednički intervju s dva najmoćnija biznismena u regiji: srpskim Miodragom Kostićem i hrvatskim Emilom Tedeschijem

12.2.2018.
22:18
VOYO logo

Srpski biznismen Miodrag Kostić u Srbiji je poznat kao Kralj šećera. Njegovo poslovno carstvo obuhvaća poljoprivredu, trgovinu, turizam, a nakon pada Ivice Todorića postao je najveći biznismen u regiji, njegovi prihodi veći su od milijardu eura, a u Hrvatskoj je nedavno kupio turistički kompleks Rezidencija Skiper kod Umaga i zainteresiran je i za Agrokor. 

Atlantic Grupa Emila Tedeschija pak ima prihod od oko 700 milijuna eura i jedan je od najvećih hrvatskih investitora u Srbiji, ima ondje 4 tvornice i 1000 zaposlenih. RTL Direkt vam donosi specijalni intervju s dva najmoćnija biznismena u regiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekada su se srbijanski biznismeni žalili da je teško poslovati u Hvatskoj. Je li se nešto promijenilo?

"Ja samo mogu da kažem da nakon svih izjava, to se napokon i desilo. Mi smo ušli u hrvatski turizam, i to je prvi korak. I mi ćemo sigurno još investirati. Zato što je Hrvatska u svijetu", kazao je Kostić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam je li to nedostatak informacija ili obrazovanja. Kao da nekome ne odgovara da je situacija normalna. Meni dođe smiješno, pa dnevno imate iz Zagreba-Beograda, Beograda-Zagreba, kolege iz Atlantic grupe putuju i rade. Razmjena ne samo robe, nego i ljudi. Mladi ljudi bez problema idu na tri, pet godina na rad u Beograd ili Zagreb. Nitko ne pita gdje je sastanak", poručuje Tedeschi.

"U Grčkoj za vrijeme letnjih raspusta 8 stotina hiljada Srba putuje za Grčku. Ja sam siguran, da su nam politički odnosi bolji nego danas, da bi veliki broj tih Srba došao u Hrvatsku. S obzirom na dužinu hrvatske obale, nema sumnje da je najveći potencijal za razvoj turizma u Hrvatskoj. I logično je za nas kao velikog investitora u turizam, da ulozimo u Hrvatsku", dodaje Kostić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Politika treba biti u funkciji građana, a građani očekuju prosperitet, prostor za rast. Kad ima posla i perspektive. Necemo o različitostima, nego će nas veseliti i slavit ćemo neko zajedništvo. To nije sramota, to je bogatstvo", poručuje Tedeschi.

"Svrha ovakvih sastanaka je da kažu: ne, mi smo se promijenili, nemojmo pričati o različitostima. Ajmo pričati o sličnostima. Dajte da vidimo šta možemo da napravimo. Mi smo prvi komšije. Pa važnije da budemo dobri s prvim komšijama nego bratom u Americi", smatra Kostić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbijanski biznismen je prvi puta i jasno kazao da je zainteresiran za kupnju barem dijela Agrokora, naravno ako se vjerovnici odluče na prodaju. "Agrokor je velika kompanija, s velikim assetima. Svakako neće ostati u obliku jedne kompanije. Pratimo nagodbu, i u skladu s tim - sigurno će doći do prodaje. U onom dijelu prerade poljoprivrede, bit ćemo veliki investitor", poručuje Kostić.

Zaključno, biznis radi posao i s Vučićem i bez Vučiča i s Kolindom i bez Kolinde, ali politički problemi između Hrvatske i Srbije se neće riješiti sami od sebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo