'NAJJAČI INSTRUMENTALNO ZABILJEŽEN POTRES'; Seizmolog kod Šprajca: / 'Podrhtavanja mogu potrajati i do godinu dana, a možda i duže'

Image
Foto: Screenshot/RTL

Tomislav Fiket je objasnio kako nije neobično da naknadni potres bude jači od prvog

30.12.2020.
6:41
Screenshot/RTL
VOYO logo

Seizmolog Tomislav Fiket gostovao je u večerašnjem RTL Direktu i govorio o razornom potresu koji je danas pogodio područje Petrinje, Siska i Gline.

Objasnio je kako nije neobično da naknadni potres bude jači od prvog. Podsjetimo, u ponedjeljak je isto područje zatresao potres magnitude 5,0 prema Richteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nažalost, to nije iznimka. Ako se sjetimo onog razornog u Draču u Albaniji bila je slična situacija samo što je bio veći vremenski razmak između prvog potresa i onog glavnog udara koji je uslijedio par mjeseci kasnije", rekao je Fiket.

Image
SEIZMOLOG KREŠIMIR KUK POJASNIO ŠTO SE TOČNO DOGODILO DANAS ISPOD PETRINJE: /

'Potres je bilo jači od nekih atomskih bombi'

Image
SEIZMOLOG KREŠIMIR KUK POJASNIO ŠTO SE TOČNO DOGODILO DANAS ISPOD PETRINJE: /

'Potres je bilo jači od nekih atomskih bombi'

"Problem je što se nakupila napetost. Ploče se gibaju jedna uz drugu, zapnu, i može dogoditi da popuste malo pa opet zapnu i onda popuste većim dijelom i onda se oslobodi veći dio energije i to se dogodilo ovog puta. Nažalost, vidimo da je situacija katastrofalna", objasnio je seizmolog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fiket je razjasnio i zašto seizmolozi ističu kako je današnji potres 30 puta jači od onog koji je Zagreb pogodio u ožujku iako to skala ne pokazuje.

"Richterova skala je mjera energije oslobođene u potresu i ona je eksponencijalna. Znači da između potresa magnitude 5 i 6 je razlika u 32 puta većoj energiji", izjavio je i napomenuo da je ovaj potres bio 15-ak puta jači od zagrebačkog", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada će se tlo smiriti?

Otkrio je i da razornost potresa ovisi o njegovom trajanju. "Svi objekti će izdržati kratkotrajnu trešnju, no ako je ta trešnja dovoljno jaka i duga i jači objekti znaju popustiti", rekao je Fiket.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i da je statistički prosjek smirivanja tla u Hrvatskoj oko šest mjeseci. "Ipak, ovo je jedan od najjačih instrumentalno zabilježenih potresa na području Hrvatske tako da je moguće da ovo potraje i do godinu dana, a možda i duže", tvrdi seizmolog.

Istaknuo je kako je nemoguće predvidjeti hoće li ili kako današnji potres utjecati na rasjede u Zagrebu. "Ovo je velika energija koja se oslobodila, ne znamo u kakvom su stanju napetosti ostali rasjedi koji nisu reagirali na zagrebačkom području, ali ne možemo ni isključiti da se aktivnost nastavi", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo