adris prvi otkrio namjere /

Najjače domaće tvrtke jurišaju na Agrokor - je li na pomolu bitka ili partnerstvo?

Je li na pomolu borba ili suradnja Adrisa i Atlantica za Agrokor? Nakon vijesti o formiranju velikog domaćeg konzorcija koji bi trebao preuzeti Todorićevo carstvo, jasno je kako je na pomolu jedna od najvećih transakcija u domaćem biznisu ikada

17.9.2017.
18:50
VOYO logo

Iako s rezervom, Adris je prvi otkrio da želi Agrokor. Neslužbeno, istu namjeru već dulje vrijeme ima i Atlantic koji službeno za sada to ipak opovrgava. Dok se priča počinje polako odmotavati stručnjaci ne isključuju mogućnost da preuzimanje bude jedna velika transakcija.

"Ta kompanija se može prodati u tri dijela, ili da cijeli taj konzorcij konkurira i defaktno preuzme cijeli Agrokor: Mogu dići ono što je dobro, iskoristiti sve hrvatske i regionalne potencijale, i bilo koji vlasnik će rješavati se onoga viška od 10 do 20 posto koji na razini Agrokora doista postoji", kaže Dragan Munjiza, bivši predsjednik uprave Konzuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Adris je defintivno tvrtka sa najviše gotovog novca na računu koji samo čeka da bude iskorišten. I sam Ante Vlahović hvali se da im je ulagački potencijal golem, a odlične tvrtke poput Leda i Jamnice za njih su idealna meta. 

Koliko je Adris doista jak u domaćem biznisu možda najbolje pokazuje njihov novi poslovni centar u Zagrebu. Moderna nova zgrada ima dvije podzemne etaže, 8 nadzemnih etaža, prostire se na 14 četvornih metara, a cijela investicija je bila teška oko 30 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No pitanje je jesu li Adris i Atlantic u pohodu na Agrokor zapravo konkurenti ili partneri? Atlantic je nedavnom prodajom tvornica dobio dosta novca te se spekulira kako na meti imaju nekoliko tvrtki. Agrokorove perjanice Ledo i Atlantic za njih su također logičan poslovni izbor. 

Kad govorimo o kupovini ili prodaji nekih Agrokorovih kompanija,  onda se tu postavlja pitanje njihove realne vrijednosti. Jer tvrtke poput Leda i Jamnice su godinama služile kao jamstva za milijunske kredite i sada je otvoreno pitanje koliko one doista i vrijede.

No, bez obzira na uteg nemoguće visokih kolaterala, RTL raspolaže procjenom kako Ledo i Jamnica ipak vrijede 300 i 400 milijuna eura. Naravno, vjerovničko vijeće tek bi trebalo donijeti odluku o prodaji. No Agrokor kao takav ubrzo će najverojatnije prestati postojati.

"Nakon provedenog restrukturiranja Agrokor kao koncern predstavlja samo trošak budući da sve te kompanije koje smo spomnuli imaju svoje uprave i imaju defaktno svoje koncerne", dodaje Munjiza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Realnu vrijednost Agrokora također bi mogla ozbiljno poljuljati i skora objava revizije koja će navodno pokazati astronomske razlike između realne i knjižene vrijednosti Agrokorove imovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo