Nagrađeni najbolji / Najboljim chefovima u Hrvatskoj dodijeljeni kulinarski Oscari: Vjeko Bašić je chef godine

Image
Foto: Gault&Millau

S najviše kapica, njih četiri nagrađena su dva restorana, rovinjski Monte i šibenski Pelegrini

13.4.2018.
12:19
Gault&Millau
VOYO logo

Na 17. katu zagrebačkog hotela The Westin, s impresivnim pogledom na grad, okupilo se gotovo stotinu chefova iz cijele Hrvatske. Na eventu prepunom dobre energije podršku predstavljanju prvog hrvatskog izdanja vodiča Gault&Millau uz predsjednika Gault&Millau International Côme de Chériseyja, dali su svjetske gastronomske zvijezde chef Edouard Loubet, nositelj pet kuharskih kapica, najvišeg odličja Gault&Millau, najpoznatija slovenska chefica Ana Roš i mladi talent Gault&Millau za 2017 u Francuskoj japanski chef Ippei Uemura.

Podršku projektu dalo je Ministarstvo turizma RH. Gala večeri prisustvovao je Frano Matušić, državni tajnik, a svim dobitnicima čestitku je uputio i ministar Gari Cappelli: „Čestitam svim restoranima, vinarima i POP lokalima koji su zasluženo uvršteni u prvom nacionalnom izdanju jednog od najprestižnijih gastronomskih vodiča na svijetu. Ovim  izdanjem domaći i strani ljubitelji dobre hrane i vina dobili su dobar i pouzdan savjet gdje kušati ono najbolje od Hrvatske te je dodatno valorizirana gourmet vrijednost naše zemlje. Posebno čestitam i dobitnicima Gault&Millau trofeja. Ovi prestižni trofeji nagrada su za njihov predan i kontinuiran rad na unaprjeđenju kvalitete i stvaranju cjelokupnog gastronomskog doživljaja koji je ujedno i jedan od tri najvažnija motiva dolaska gostiju u našu zemlju.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt je podržala i Hrvatska turistička zajednica, a čestitke dobitnicima uputila je i Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za upravljanje destinacijom i podršku razvoju ponude.

Image
Foto: Gault&Millau

Dobitnicima trofeja čestitao je i Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice: „Eno-gastro turizam postaje jedan od glavnih motiva dolaska u destinaciju te ovaj segment hrvatske turističke ponude razvijamo kroz poticanje izvrsnosti. Uvrštenje u Gault&Millau vodič predstavlja velik uspjeh i potvrdu kvalitete hrvatske eno-gastronomije. Iako se danas ljudi okreću novim trendovima, istovremeno cijene i traže izvornost te autohtonost. Upravo stoga želimo svijetu približiti jedinstvenu i raznoliku hrvatsku eno-gastro ponudu, a našu zemlju pozicionirati kao turističku destinaciju punu doživljaja.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na svečanoj gala večeri dodijeljeni su prvi hrvatski „kulinarski Oscari“. Za chefa godine proglašen je Vjeko Bašić, chef restorana Konoba Boba. S najviše kapica, njih četiri nagrađena su dva restorana, rovinjski Monte i šibenski Pelegrini. Velikim chefom sutrašnjice za 2018. proglašena je Ana Grgić, chef restorana Zinfandel's u sklopu hotela Esplanade, a trofej za chefa tradicijske kuhinje za 2018. ponio je Branimir Tomašić, chef restorana Mala hiža. Dodijeljena su i dva trofeja u kategoriji Mladi talent 2018., a trofeje su ponijeli Deni Srdoč, chef restorana Draga di Lovrana i Duje Kanajet, chef restorana Artičok. Trofej za najbolji POP 2018. pripao je splitskoj slastičarnici O'š kolač,  mlade slastičarke Tee Mamut.

Image
Foto: Gault&Millau

Prvo hrvatsko izdanje vodiča Gault&Millau, osim nagrađivanja kulinarske izvrsnosti, ističe i izvrsnost u nuđenju različitih mogućnosti plaćanja i komunikaciju tih mogućnost prema posjetiteljima. Nagrada Payment Excellence Award, koju prati i novčani iznos, je uvedena kako bi se adresiralo činjenicu da se sve češće susrećemo s medijskim napisima poput onih da turistima u Hrvatskoj smeta što se u ugostiteljskim objektima ne primaju kartice. Kreiranje ove kategorije je inicirala kompanija Mastercard kako bi potaknula uvođenje elektronskog plaćanja u ugostiteljske objekte u Hrvatskoj. Tako su dodijeljene još dvije nagrade: Payment Excellence Award restaurant restoranu Foša te Payment Excellence Award POP bistrou Otto&Frank.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt su podržali premium partner Mastercard, special partners: Metro, Debic, INA i The Westin Zagreb, Hrvatska turistička zajednica te gala event partneri: Veuve Clicquot, Krauthaker, Korlat, Kabola i Natura Tartufi.

Prilikom dodjele trofeja, Côme de Chérisey, vlasnik i predsjednik Uprave Gault&Millaua istaknuo je: „Ponosan sam na naše vrijednosti koje slijede tradiciju naših utemeljitelja. To su poštivanje chefova i vlasnika restorana te pravedna kritika. Gault&Millau, prisutan u 22 zemlje, brend je koji uživa međunarodno povjerenje. Naša snaga je u dobro upućenim članovima lokalnih timova. Anonimni inspektori strastveni su poznavatelji lokalnog terroira i upoznati su sa specifičnom kulturom svake regije. Također, Gault&Millau je jedinstven po tome što otkriva mlade chefove. U našoj je DNK da prije svih otkrivamo talente sutrašnjice. Moja je ambicija da tim chefovima pomognemo da profesionalno rastu i razvijaju se te postanu predstavnici svoje zemlje u svijetu. Naša web stranica i mobilna aplikacija sadrže selekciju naših inspektora kako bi gurmani i turisti mogli odabrati dobar restoran s kojim neće pogriješiti.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktorica Gault&Millaua za Hrvatsku Ingrid Badurina Danielsson naglasila je svoje zadovoljstvo što su domaći chefovi i kuhari s oduševljenjem primili prvo izdanje za Hrvatsku jednog od najprestižnijih svjetskih gastronomskih vodiča i prepoznali filozofiju brenda koju Gault&Millau  promiče već 50 godina  – „Luksuz je u kvaliteti, a ne u cijeni“. 

Image
Foto: Gault&Millau

Pogodnosti za plaćanje Mastercard® i Maestro® karticama od 1. travnja do kraja godine:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Restoran hotela Amfiteatar Pula osobi koja plaća ovim karticama i njegovim ili njezinim gostima nudi besplatno piće dobrodošlice ili aperitiv/digestive, dok zagrebački Noel, Lojzekova hiža u Gornjoj Stubici i Pergola Savudrija nude 5% popusta na cjelokupan iznos računa. Restorani Marina u istarskom Novigradu i ARTiČOK u Splitu će gostima za plaćanje ovim karticama ponuditi besplatno piće dobrodošlice, dok će posjetitelji restorana Foša u Zadru i Noštromo u Splitu moći računati na piće dobrodošlice ili aperitiv.

Besplatan digestiv na kraju obroka čeka korisnike u restoranu Zora Bila u Splitu, dok će posjetitelji restorana La Cantinetta u Skradinu dobiti aperitiv. Besplatnim desertom su se u ovaj program uključili zagrebački restorani Agava, Bistro Apetit by Marin Rendić, Mano 1 i Mano 2 te Trilogija. She Bio bistro u Šibeniku gostima koji plate Mastercard ili Maestro karticom osigurava besplatan aperitiv ili digestiv, no u razdoblju od 1. svibnja do 31. listopada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo