'ustanova - slučaj' / Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja podržao studente i najavio štrajk na Hrvatskim studijima

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Osnovni zahtjev sindikata je vraćanje pravnog stanja ustanove, a iz toga će sindikat idućih dana operacionalizirati nekoliko konkretnih zahtjeva

22.3.2017.
17:32
Igor Soban/PIXSELL
VOYO logo

Zahtjevima studenata, koji treći dan blokiraju nastavu na Hrvatskim studijima tražeći vraćanje studija filozofije i ostavku Uprave Hrvatskih studija, u srijedu su se pridružili članovi Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja odlukom o pokretanju štrajka.

Predstoji pet dana mirenja s Upravom, od koje ovisi daljnji razvoj događaja, no ne očekujem neka poboljšanja, pa bismo sljedeći utorak mogli biti u štrajku, rekao je Hini povjerenik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja na Hrvatskim studijima Tomislav Janović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnovni zahtjev sindikata je vraćanje pravnog stanja ustanove, a iz toga će sindikat idućih dana operacionalizirati nekoliko konkretnih zahtjeva, kazao je voditelj sindikalne podružnice koja je nakon dva mjeseca postojanja okupila oko trećine zaposlenika Hrvatskih studija.

>>Inicijativa za Filozofski, Sindikat znanosti i ORaH osuđuju suspenziju upisa na filozofiju na Hrvatskim studijima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Studenti Hrvatskih studija zbog ukidanja upisne kvote za Studij filozofije blokirali nastavu, nadzire ih i policija

>>'Napravit će sve da vas uplaše i da među vas prijetnjama i nagodbama uvuku zrno sumnje'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Barišić ne osjeća odgovornost za stanje na Hrvatskim studijima: 'Sveučilišta autonomno odlučuju o svojoj upisnoj politici'

>> Glavašević sumnja na odmazdu po pitanju ukidanja filozofije na HS-u: 'Hrvatska ovako nikad neće biti zemlja znanja'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> HNS podupire otpor studenata i profesora HS-a institucionalnom nasilju: 'Mladima se pokazuje da su nepoželjni'

>> Sabor o aferi na Hrvatskim studijima: 'Nema odmazde, studenti nasilno ometaju nastavu'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Traže ostavku pročelnika Hrvatskih studija

Janović kaže da će se među zahtjevima svakako naći i ostavka pročelnika Hrvatskih studija Marija Grčevića, "koji je za kratko vrijeme od uzorne ustanove napravio ustanovu-slučaj", te vraćanje kvote za upis na studij filozofije.

Sindikalnom sastanku bio je nazočan i pročelnik Grčević, koji je ranije osudio blokadu i pozvao sve nastavnike i studente na redovito održavanje nastave, tvrdeći da Uprava poduzima sve potrebno da se problem kvota na Hrvatskim studijima raspravi i riješi u institucionalnim okvirima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studenti Hrvatskih studija i u srijedu su nastavili blokadu nastave, a na svom Studentskom saboru zatražili su ostavku vodstva i članova Studentskog zbora Hrvatskih studija.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo