MOSTOV MIRO Bulj / Najaktivniji zastupnik za RTL Danas: 'Neprihvatljivo je da zastupnici mjesec dana idu na odmor'

Bulj je govorio o završetku zasjedanja parlamenta i odlasku na zimsku blagdansku stanku.

14.12.2018.
18:50
VOYO logo

Najaktivniji saborski zastupnik, Mostov Miro Bulj, u RTL-u Danas govorio je o završetku zasjedanja parlamenta i odlasku na jednomjesečnu zimsku blagdansku stanku. 

Na mjesec dana idete na odmor jer vam tako propisuje Ustav. Je li to predugo?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne treba tako ostati. Imamo previše zakonskih inicijativa koje Sabor treba raspraviti i donijeti i smatram da je to apsolutno neprihvatljivo da mjesec dana saborski zastupnici idu na odmor dok stotine saborskih inicijativa nije raspravljeno. Najviše je tih inicijativa iz oporbe. Samo Most ima 30-ak saborskih inicijativa, ja sam imam osam zakonskih inicijativa i prijedloga koje treba raspraviti. To je nepravedna i loša poruka građanima jer na taj način pokazujemo da Saboru, odnosno većini, nije interes rješavati probleme. Pod hitno moramo naći rješenje da nema odmora dok se sve saborske inicijative ne rasprave. 

Rasprave u Saboru su često burne. Vas su nazivali 'čobanom', jučer je ministrica Žalac rekla da bolje da se niste rodili u Zagori... Vi ste predsjedavajućem Jandrokoviću jednom rekli da "ne smara". Kako komentirate takav diskurs u Saboru, je li to normalno?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U komunikaciji i žešćoj raspravi kritizirati zakon, kao što sam ja kritizirao strašno loš, PR zakon ministrice Žalac, ili nekakve bitne zakone gdje su dvije trećine Hrvatske, onaj brdsko-planinski ili o potpomognutim područjima, koji ništa dobro ne donosi tim krajevima, me razočaravaju. I naravno da sam dao 30-ak amandmana s kolegom Pranićem. No, kazati nekome, i najvećem neprijatelju, da bi bolje bilo da se nije rodio i time poslati poruku Zagori, koja je od vladajućih zaboravljena, osim u dane Alke i Velike Gospe. Kada dođu onda samo ostave trošak za ono što su pojeli i popili. Mi smo gostoljubivi, ali gospodo i dolje narod živi, a ne samo u Zagrebu. Bačić me nazvao čobanom, premda se kao pastir toga ne stidim jer je to pohvalno i dobro. No, bitno je da saborski zastupnici shvate da ne smiju biti stranačke ovce i da ne glasaju onako kako im kažu stranački čelnici. I ja sam bio u većini i zbog brdsko-planinskog zakona, mog amandmana, nisam glasovao za proračun 2018. godine.

Javnost Saboru daje nižu ocjenu i od Vlade i od predsjednice. Kako to promijeniti? Što vi kao oporbeni zastupnik po tom pitanju možete učiniti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dužan sam sada kada bude odmor dolaziti u Sabor i držati konferencije za medije i odlaziti po terenu i razgovarati s ljudima. To je moja obveza prema biračima dok sam saborski zastupnik. To radim i to ću raditi jer sam dobio njihove glasove. Naravno da je promjena Poslovnika, koji je donijela većina, smanjila pravo govora zastupnicima, a to je najbitnije pravo zastupnika. Mi kao oporbeni zastupnici jedino pravo koje imamo je pravo govora. Znate da nemamo replike na izlaganje Klubova, oduzeli su nam pravo na stanke kojima smo mogli otvarati teme i to je jedan namjeran čin da se Sabor podvrgne premijeru Plenkoviću, a to je dozvolio Gordan Jandroković. Dozvolio je da premijer Plenković bude iznad Sabora. A nitko ne može biti iznad Sabora i nas zastupnika jer nas je narod izabrao i mi se moramo boriti za narod. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo