gorivo nikad skuplje / Naftni stručnjak o Vladinoj intervenciji od 50 lipa: 'Ostanu li cijene tu gdje jesu, trebali bi osjetiti pojeftinjenje'

Mirko Skalicki kaže da bi novi momenti rata s Ukrajinom mogli opet potaknuti rast nafte čija se cijena sada smirila na oko 100 dolara po barelu

15.3.2022.
19:44
VOYO logo

Razgovarali smo s naftnim stručnjakom Mirkom Skalickim hoće li i kada vozači osjetiti pojeftinjenje goriva, s obzirom na to da je cijena barela nafte na svjetskom tržištu pala koji je rekao da je teško bilo što prognozirati. 

„Nafta je došla do 130 dolara po barelu i stala. Nakon toga je pala, stagnirala neko vrijeme, a posljednjih dana pet osjetnije pada. Danas je na stotinjak dolara po barelu što je dobro. Ali je nezahvalno prognozirati. Posljednjih mjesec dana davao sam puno prognoza, ali nažalost, sam bio u krivu i nafta je poskupjela. Krajnje je nesigurno i teško prognozirati. Ako dođe do male eskalacije između Ukrajine i Rusije, rat je naravno već tu, ali ako dođe do novih ozbiljnijih problema, cijene mogu skočiti gore", rekao je Skalicki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li rat razlog dizanju cijena jer su one rasle i prije rata, pitali smo. 

"Cijene su rasle sa smirivanjem COVID-a kad se svjetska ekonomija počela oporavljati, povećala se tada potrošnja, došlo je do disbalansa i cijene su počele rasti, ne toliko značajno kao s početkom rata. Mjesec dana prije rata, uz priče i stvaranje psihoze rata, to je potaknulo spekulacije i strah i naravno da su cijene počele značajnije rasti. Zadnji udar je taj da je rat krenuo i došlo je d značajnog skoka", odgovorio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
skuplje za 41 kunu /

Sutra kreće drastično poskupljenje goriva: Pogledajte neslužbene cijene

Image
skuplje za 41 kunu /

Sutra kreće drastično poskupljenje goriva: Pogledajte neslužbene cijene

S obzirom na to da Vlada ide s mjerom "50 lipa", koliko će to utjecati na smirivanje cijene benzina, pitali smo, a naftni stručnjak je odgovorio: "Kada će to biti, teško je reći jer ne znam kad kreće nova uredba. Po zakonu svi maloprodajni lanci moraju umješavati dio biogoriva ili idu penali vezani uz emisiju CO2. Sad nema penala za one koji ne umješavaju biogorivo i bit će uštede. Je li to 50 lipa, nije to jednostavna računica. Ostanu li cijene naftnih prerađevina tu gdje jesu, to bi se trebalo osjetiti. Ako će rasti, onda će se to poništiti." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo