PROTIVLJENJE IMENOVANJU / Nadzirali ga zbog navodne veze s dilerima, zataškavao obiteljsko nasilje: čelnici HDZ-a protiv budućeg šefa policije u Dubrovniku

Image
Foto: Zeljko Mrsic/PIXSELL

Prema neslužbenim informacijama, čelnici HDZ-a daju prednost dosadašnjem načelniku Tonću Radibratoviću, a protive se imenovanju Ivana Pavličevića

18.9.2017.
9:20
Zeljko Mrsic/PIXSELL
VOYO logo

Odluka o imenovanju načelnika policijske postaje u Dubrovniku prije službene objave užarila je lokalne političke prilike unutar HDZ-a s obzirom da najizgledniji kandidat Ivan Pavličević, koji obnaša dužnost načelnika Odjela policije, ima potporu župana Nikole Dobroslavića i Branka Bačića, dok se čelnici HDZ-a iz Dubrovnika, Stona i Dubrovačkog primorja žestoko protive tom imenovanju, piše Slobodna Dalmacija.

Prema neslužbenim informacijama, čelnici HDZ-a daju prednost dosadašnjem načelniku Tonću Radibratoviću, a protive se imenovanju Pavličevića zbog informacija koje su se spominjale u javnosti, a tiču se obrade nad dilerskom skupinom koju je predvodio Dubravko Šekerija i koja je pohvatana 2009. godine u akciji "Pirana".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slobodna Dalmacija je u posjedu dokumenta, izvješća s brojem 511-01-12-3745/1-12 sastavljenog 6. srpnja 2012. godine u prostorijama Odjela za unutarnju kontrolu Kabineta ministra, koje se bavi navodima da je pod nadzorom osumnjičenih bio i Pavličević te uglavnom ih potvrđuje.

Kontrola koja potvrđuje navode iz predstavke rekonstruira kako je sve prošlo bez formalnog postupka protiv Pavličevića jer ga je spasila zastara, a on je za kaznu degradiran na mjesto pomoćnika načelnika Postaje aerodromske policije Čilipi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pavličević se žalio na to rješenje, a nakon što je žalba prihvaćena vraćen je na mjesto načelnika Odjela policije. Njegov kontakt sa ženskom osobom koja je bila pod nadzorom policije evidentiran je prema izvješću 16. listopada 2009. godine, a sastanak s njom dogodio se na benzinskoj poslavi.

Ženska osoba je sutradan kontaktirala Tomislava Z., lokalnog dilera i potvrdila sastanak te mu rekla kako policija ima trag koji vodi do njega kao počinitelja te otkrila kad će se naći s Pavličevićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pavličević i ženska osoba su se našli u dogovoreno vrijeme, a to je video-evidentirano, navodi se u izvješću. O svemu je obaviješten USKOK i ishođen je poseban nalog za nadzor samog Pavličevića jer se dokazi prikupljeni prisluškivanjem nisu mogli koristiti protiv osobe koja je "upala" u mjere, nego samo protiv osobe za koju je sud mjere odobrio.

Protiv Pavličevića je otvoren postupak, no mjere nadzora nisu dale nikakav rezultat, pa USKOK ne pokreće kazneni postupak. Da je postupak pokrenut, ugrozila bi se istraga, a unutar samo nekoliko dana pohvatana je cijela skupina nakon što je zastarila mogućnost pokretanja stegovnog postupka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvješće se također bavi i optužbom da je Pavličević, zajedno s tadašnjim načelnikom PP-a Metković, inicirao obustavu prekršajnog postupka protiv šurjaka Ivana Krešića. Postupak je pokrenut zbog obiteljskog nasilja, a njegovom obustavom stradala je policijska služđbenica koja je podnijela prijavu te je protiv nje pokrenut disciplinski postupak i novčano je kažnjena.

Disciplinski sud u Splitu poslije je poništio postupak zbog zakjljučka kako je postupala zakonito, te da u prethodnom postupku nije ni saslušana. Obzirom da se prijava za obiteljsko nasilje nije mogla dvaput podnijeti, podnesena je prijava za narušavanje javnog reda i mira, a nakon što je slčaj pretresen godinu dana kasnije, navodi o policijskoj službenici su djelomično potvrđeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče imenovanja, to je čista spekulacija. Ja nemam nikakvih informacija o tome tko će biti imenovan načelnikom PU. Što se tiče ostalih navoda, samo nek se izvrši uvid u sva pismena u predmetu koje je vodilo Županijsko državno odvjetništvo u Splitu", prokomentirao je sporne navode Pavličević za Slobodnu Dalmaciju

Za optužbe o obustavi prekršajnog postupka za obiteljsko nasilje, Pavličević je rekao kako je riječ o predmetu otprije 12 godina, te se ne može sjetiti svih detalja, te upućuje na Ravnateljstvo policije koje je inspiciralo slučaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo