Nadležni još ne znaju je li Jagodin brat zlostavljan!

24.2.2010.
11:39
VOYO logo

Naime, nakon što je slučaj devetogodišnje Jagode dospio u javnost, institucije su se pokrenule kako bi zaštitile djevojčicu koja se umalo našla pod skrbi oca zlostavljača, koji je 2006. godine zbog nevjerodostojnog iskaza žrtve (tada šestogodišnje Jagode) oslobođen optužbi za zlostavljanje.

Podsjetimo, Jagoda je o zlostavljanju progovorila tek nedavno, a u pismu u kojem je ispričala strahote koje je doživjela otkrila je kako sumnja da otac 'muči' i njenog četverogodišnjeg brata Ivicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, iako je nadležni Centar za socijalnu skrb kod Općinskog građanskog suda zatražio donošenje mjere privremenog izdvajanja Ivice iz obitelji, on još živi sa svojim roditeljima i još nije prošao ni osnovnu stručnu obradu kojom bi se ustanovilo je li i on sam zlostavljan, piše Jutarnji list. Ročište još nije zakazano, no, kažu, bit će održano u razumnom roku.

U tri tjedna Ivica i njegova obitelj još nisu obrađeni kod tima stručnjaka koji bi utvrdili je li zlostavljan ili zanemarivan, a zadržavanje Ivice u obitelji i odgađanje stručne obrade djeteta i roditelja, tvrde stručnjaci, svaki dan smanjuje mogućnost da dijete da vjerodostojan iskaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, može se očekivati da obitelj na dijete vrši stalan pritisak i da će dijete do stručnjaka doći s već 'naučenom' pričom. Ne bude li dijete, koje je i inače vrlo malo, moglo dati vjerodostojan iskaz, Državno odvjetništvo zapravo neće biti u mogućnosti pokrenuti daljnji kazneni progon njegovih roditelja.

Stručnjaci centra, koji godinama provode nadzor u Jagodinoj i Ivičinoj obitelji, tvrde da nisu primijetili bilo kakve nepravilnosti u Ivičinu odgoju. No, činjenica je da nisu ništa primijetili ni kod Jagode, u čije su zlostavljanje posumnjali tek djelatnici bolnice u kojoj je dijete završilo na operaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne dokaže li se zanemarivanje ili zlostavljanje, Ivica će vjerojatno nastaviti živjeti s roditeljima.

Što se tiče Jagode, na Općinskom bi se sudu do kraja ovog tjedna trebalo održati ročište na kojem će biti donesena odluka hoće li se Jagodi produljiti smještaj u udomiteljskoj obitelji za još godinu dana ili će biti vraćena u obitelj. S Općinskog suda poručeno nam je da će odluka u svakom slučaju biti donesena 'na dobrobit djevojčice'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201002080063006 arti-201002090528006 arti-201002070106006

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo