energenti u europi / Nađi pojasnio kako se Putin našao u minusu: 'Zašto Rusija ovih dana nudi plin Europi? Jer sankcije funkcioniraju'

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Nađi je naglasio kako rat košta, a novca od energenata Rusiji dolazi sve manje i manje

13.10.2022.
12:10
Davorin Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

Davor Nađi iz stranke Fokus komentirao je situaciju oko energenata u Europi i sankcija Rusiji. Nađi, inače magistar ekonomije, pojasnio je zašto Rusija ovih dana Europi nudi plin.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘’Zašto Rusija ovih dana nudi plin Europi? Jer sankcije funkcioniraju! Zadnjih dana su mediji puni ruskih najava da će se Europa smrznuti bez ruskog plina i da je Rusija spremna ponovno pustiti plin prema Europi, iako su ga zatvarali dok ga je Europa htjela kupovati i hvalili se da njima taj novac ne treba. Toj slici je pomoglo i medijsko napuhavanje priče na početku rata kako Rusija zarađuje ogroman novac od energenata i ima veliki višak u blagajni.

Već tada sam pokušavao objasniti da sankcije s tim nemaju velike veze jer se kupovinama energenata u prvim mjesecima rata još "progledavalo kroz prste" uime starih ugovora, a u prvim mjesecima rata i nije bilo ozbiljnijih sankcija na energente. Treba imati na umu da je trend rasta potražnje i cijene za energentima bio već od ljeta 2020. godine, tako da bi se to sigurno nastavilo i da rata nije bilo, a Rusija bi u tim početnim mjesecima vjerojatno ostvarila i veći višak da rata nije bilo (jer je zbog rata morala početi davati velike popuste uz istovremeno plaćanje većih troškova osiguranja i sl.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ovise o ruskom plinu /

Rusija počela slati Mađarskoj više plina od ugovorene količine

Image
ovise o ruskom plinu /

Rusija počela slati Mađarskoj više plina od ugovorene količine

Međutim, 30. svibnja je EU dogovorila prve ozbiljnije sankcije na energente (s tim da čak i tada je pod sankcije stavila samo tankerski dostavljenu naftu, a naftovode će tek od kraja godine, dok se plin nije diralo, ali je plin Rusija sama krenula smanjivat isporuke). I to se vidi na grafu ispod koji sam preuzeo od Financial Timesa i malo uredio, a na kojem je jasno da od lipnja višak u ruskoj blagajni snažno pada, a do danas je u potpunosti nestao.

Naglasio bih da ovaj graf prikazuje kumulativ viška, što znači da kada bi prikazivao stanje ruske blagajne po mjesecima, od svibnja je Rusija na mjesečnoj razini u debelom minusu (mjeseci označeni crveno), a već ovaj mjesec će i kumulativ biti u minusu. Rat košta, a novca od energenata Rusiji dolazi sve manje i manje, dok o drugim sektorima da i ne govorim.
Sankcije očito imaju snažan učinak i daleko više pogađaju Rusiju koja, osim što gubi u ratu, puca po šavovima na sve strane. A sada kada proračun uđe u deficit i kada će se morati zaduživati da zatvore rupu će se vidjeti prava "snaga" Rusije. Ili će krenuti tiskati novac ili će morati na međunarodno tržište. A tko će sada posuditi novac Rusiji? I ako se nađe netko dovoljno lud, po kojoj kamati?’’, napisao je Nađi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo