APELIRAO NA MIR / Nadbiskup Uzinić kritizirao hrvatsko 'NE' u UN-u: 'Moramo se protiviti svakom ratu i dignuti glas'

Image
Foto: Goran Kovacic/Pixsell

'Jedna od najtragičnijih je ona koja se upravo događa na različitim krajevima svijeta u onome što bi se, po riječima pape Franje, moglo nazvati 3. svjetskim ratom. Moramo biti ne navijači, nego oni koji se u svakom obliku protive ratu i protiv njega dižu glas' kazao je

30.10.2023.
18:35
Goran Kovacic/Pixsell
VOYO logo

Riječki nadbiskup Mate Uzinić rekao je u propovijedi da koliko god rezolucija UN-a o prekidu vatre u Gazi imala manjkavosti, ipak treba tražiti puteve dijaloga, dodavši kako nije razumljiva odluka kojom je Hrvatska bila nedovoljno spremna, zajedno s drugima, reći ne tome ratu.

Opća skupština UN-a usvojila je u petak rezoluciju kojom se poziva na "trenutačno, trajno i održivo humanitarno primirje" u Gazi, ali u dokumentu se imenom ne spominje Hamas pa je protiv rezolucije glasalo 14 zemalja, među njima i Hrvatska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema današnjoj objavi na internetskim stranicama Riječke nadbiskupije, nadbiskup Uzinić je u propovijedi na nedjeljnoj misi u Trsatskoj bazilici kazao da se, ako se zanemari ljubav prema svakome čovjeku, događaju tragične posljedice tog izbora.

Image
ANTE LETICA /

'Hrvatska nije kompromitirala nacionalnu sigurnost zbog stava u UN-u. Ugroza nije ni manja ni veća nego što je bila '

Image
ANTE LETICA /

'Hrvatska nije kompromitirala nacionalnu sigurnost zbog stava u UN-u. Ugroza nije ni manja ni veća nego što je bila '

"Jedna od najtragičnijih je ona koja se upravo događa na različitim krajevima svijeta u onome što bi se, po riječima pape Franje, moglo nazvati 3. svjetskim ratom. Moramo biti ne navijači, nego oni koji se u svakom obliku protive ratu i protiv njega dižu glas. Zato nije razumljiva ni nedavna odluka kojom je naša domovina bila nedovoljno spremna, zajedno s mnogim drugima, reći ne ovome ratu. Koliko god da rezolucija UN- a (o zaštiti civila i prekidu vatre u Gazi) imala manjkavosti, ipak svejedno trebamo tražiti puteve dijaloga i govoriti ne ratu", rekao je riječki nadbiskup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Citirao je i papu Franju koji je na X platformi apelirao na prekid ratova. "Rat je uvijek poraz", rekao je papa.

"Rješenje za mir u svijetu je čovječanstvo promatrati kao obitelj, sa svim manama, nesuglasicama i sukobima koji u obitelji mogu postojati, ali koji se na kraju prevladavaju", zaključio je riječki nadbiskup u nedjelju na svečanom misnom slavlju, kojim je zaključena hodočasnička godina u Svetištu Majke Božje Trsatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: 'Hrvatska nije kompromitirala nacionalnu sigurnost zbog stava u UN-u. Ugroza nije ni manja ni veća nego što je bila'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo