BOŽIĆNA PROPOVIJED / Nadbiskup Devčić: 'Moramo se dobro upitati čemu se danas na Božić radujemo'

Image
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Ili se možda naša božićna radost jedva razlikuje od radosti kojoj su uzrok čisto zemaljski motivi?

25.12.2018.
14:15
Nel Pavletic/PIXSELL
VOYO logo

Riječki nadbiskup Ivan Devčić u propovijedi na središnjoj božićnoj misi u riječkoj katedrali Sv. Vida kazao je kako bi se vjernici morali dobro upitati 'čemu se danas raduju', i je li uzrok božićne radosti uistinu rođenje Isusa Krista ili se ta radost jedva razlikuje od radosti kojoj su uzrok čisto zemaljski motivi.

Nadbiskup Devčić je istaknuo da je svako rođenje uzrok velike radosti, jer u trajnoj borbi između života i smrti najavljuje konačnu pobjedu života.  No, dok 'obično ljudsko rađanje' to samo najavljuje, tek rođenjem Isusa Krista započinje davno najavljivani i očekivani okršaj iz kojeg će života izaći kao apsolutni pobjednik, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Moramo se upitati radujemo li se radošću anđela koji zbog Isusova rođenja iznad Betlehema kliču 'Slava na visinama Bogu, a na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovim' i radošću proroka koji su se, poput proroka Izaije već samom Božjem obećanju Spasitelja toliko radovali kao da je on već došao? Ili se možda naša božićna radost jedva razlikuje od radosti kojoj su uzrok čisto zemaljski motivi“, naveo je nadbiskup Devčić.

„Ako bi to bilo tako, onda se naša božićna radost ne bi ni po čemu razlikovala od radosti koju nam pružaju zemaljske stvari i zemaljski užitci“, zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Kada se Kristu radujemo, tada i svaka naša čisto ljudska radost zadobiva svoju iskonsku ljepotu i čistoću jer proizlazi iz srca očišćenog Kristovom milošću. Radi toga ne dopustimo da nam Božić postane povodom za čisto svjetovno slavlje i radovanje u kojemu nema ni traga ni spomena izvornog povoda za taj blagdan,  a to je rođenje božanskog Spasitelja Isusa Krista“, poručio je riječki nadbiskup Devčić.

Podsjetio je da svaki čovjek ima odabir između prihvaćanja ili odbijanja Isusa, otvariti vrata ili se oglušiti na njegovo kucanje u strahu da ne bi poremetio svoj ustaljen život.  „Zbog toga se danas dok slavimo Božić moramo iskreno zapitati - čujemo li Isusovo kucanje na vrata svog srca i jesmo li mu ih otvorili“, kazao je nadbiskup Ivan Devčić u božićnoj propovijedi.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo