'Država od 1. svibnja otpisuje kamatu na dug građanima'

Šefica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec otkrila je da ovog tjedna Zakon o naplati poreznog duga fizičkih osoba ide na Vladu, a nakon toga u Sabor u hitnu proceduru.

2.4.2013.
9:31
VOYO logo

"Očekujemo da će krajem 4. mjeseca taj zakon biti donesen", kazala je Čavlović Smiljanec u intervjuu za Dnevnik Nove TV.

Zakon o naplati poreznog duga fizičkih osoba, podsjetimo, predviđa da građani porezni dug otplate pod povoljnijim uvjetima, tj. nudi im se otpis kamata i reprogramiranje glavnice duga uz povoljniju kamatnu stopu. Šefica Porezne uprave je kazala da vjeruje da će građani, koji jedva spajaju kraj s krajem, ipak moći podnijeti da na 60 rata vrate dug državi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujem da hoće, mi smo taj zakon predvidjeli. Riječ je o oko 13 milijardi kuna duga i 660.000 građana. Najvećim dijelom su to bivši obrtnici koji imaju devet milijardi kuna duga za doprinose. Mi ćemo kamatu otpisati odmah, a preostala glavnica koja ostane ide na reprogram od 36 do 60 rata, s tim da je kamata koja ide na glavnicu 4,5 posto", kazala je Čavlović Smiljanec potvrdivši da to praktički znači se od 1. svibnja kamata otpisuje svima onima koji podnesu zahtjev temeljem ovog zakona.

Također, šefica Porezne je otkrila da im je stiglo oko 4.000 zahtjeva obrtnika za predstečajnu nagodbu, a riječ je o oko 38 milijardi kuna dugovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo