Geografija Hrvatske / Nacionalni parkovi na otocima - koliko ima nacionalnih parkova

Image
Foto: Mljet.hr

Nacionalni parkovi na otocima, koji su i koliko ih ima? U nastavku ćemo vam pobliže opisati sve nacionalne parkove Hvatske koji se nalaze na otocima

25.8.2018.
0:41
Mljet.hr
VOYO logo

Nacionalni park podrazumijeva veće područje izuzetnih prirodnih kvaliteta. Obuhvaća jedan ili više sačuvanih ili ljudskim korištenjem neznatno izmijenjenih ekosistema.

Netaknuta priroda Hrvatskih nacionalnih parkova te raznolikost biljnog i životinjskog svijeta, nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a posebno ljepote koje nude nacionalni parkovi na otocima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj danas ima 8 nacionalnih parkova, i to su: Brijuni, Kornati, Krka, Mljet, Paklenica,Plitvička jezera, Risnjak i Sjeverni Velebit čija netaknuta priroda zauzima gotovo 8 % Hrvatske.
Od osam nacionalnih parkova 3 sunacionalni parkovi na otocima

Nacionalni park Mljet – prostire se na 5.400 ha. Tu se nalaze dva duboka zaljeva, koja se zbog vrlo uskih veza s otvorenim morem nazivaju jezerima – Veliko i Malo jezero. Treba istaknuti i  bogatu kulturno-povijesnu baštinu. To je najvažnije zaštićeno područje juga Dalmacije. Park Mljet obuhvaća zapadni dio ovog po mnogima najljepšeg otoka na Jadranu i krasi ga bujna i raznolika sredozemna vegetacija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacionalni park Kornati – prostire se na 89 otoka, otočića i hridi. Najvažnija karakteristika ovog parka je njegov bogat podmorski svijet. Najveći dio Parka Kornati odnosi se na glavni otok Kornat, po kojem je cijela skupina dobila ime. Zbog opasnosti plovidbe u ovom labirintu prepunom kamena i mora, Kornate krase i mnogobrojni stari svjetionici.

Image
Foto: Wikipedia

otoci oko Zadra,

Nacionalni park Brijuni –  prostire se uz jugozapadnu obalu Istre, nedaleko od Pule. Park obuhvaća dva veća i 12 manjih otočića, a morski dio parka zauzima 2.652 km2.  Park Brijune karakterizira bogata prirodna, kulturno-povijesna te geološko-paleontološka baština.
Ukupna im je površina samo sedam četvornih kilometara, ali je zaštićeno i okolno more pa se računa da je cijeli nacionalni park površine 34 km2.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brijunski su otoci poznati po razvedenosti otočja i očuvanoj sredozemnoj vegetaciji. Djelomično su oblikovani kao pejzažni park. Brijuni se ističu i vrijednom kulturnom baštinom još iz rimskog i bizantskog razdoblja, a zbog iznimne ljepote Brijuni su preko stotinu godina omiljeno ljetovalište svjetskih državnika i aristokracije.

To su bili nacionalni parkovi na otocima, ali ​Hrvatska ima i 11 parkova prirode, a dva od njih se također nalaze na otocima:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Park prirode Lastovsko otočje koji sadrži 44 otoka, otočića i hridi. U njemu  žive 53 ugrožene biljne te 71 ugrožena  kralješnjačka vrsta.

Park prirode Telašćica koji se prostire na 70,5 km2. Karakteriziraju ga najveća prirodna luka na Jadranu, strmci (klifovi) te slano jezero Mir. Podmorski svijet ima 600 biljnih i životinjskih vrsta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo