NAČELNIK ZAGREBAČKE POLICIJE O AKTERIMA IZA JEZIVOG TRANSPARENTA: / 'Šestero s fotografije su se sami javili, neki od njih imaju 18 godina'

Image
Foto: screenshot RTL

Načelnik Rašić iznio je najnovije informacije o slučaju

13.6.2020.
20:16
screenshot RTL
VOYO logo

Od jučer pljušte reakcije na jezivi, degutantni i sramotni transparent ispred kojeg su se fotografirali pripadnici navijača Dinama na zagrebačkoj Kustošiji. Njihov natpis pun je govora mržnje prema osobama srpske nacionalnosti, a upravo je zbog govora mržnje policija privela šest osoba.

RTL Danas doznaje da su se neki od njih sami prijavili. Detalje incidenta u Zagrebu opisao je za RTL Marko Rašić, načelnik PU zagrebačke. Načelnik Rašić iznio je najnovije informacije o slučaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

"Odmah po saznanju za nemili događaj u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom krenuli smo u intenzivno kriminalističko istraživanje na sumnju u počinjenje kaznenog djela javno poticanja na nasilje i mržnju. Tijekom kriminalističkog istraživanja, istraživali smo osam osoba, za šest osoba je utvrđena utemeljena sumnja da su počinili navedeno kazneno djelo. Oni su prije nekoliko trenutaka uz kaznenu prijavu dovedeni pritvorskom nadzorniku", rekao je Rašić.

Image
DEGUTANTNI TRANSPARENT GRUPICE DINAMOVIH NAVIJAČA: /

'J***t ćemo srpske žene i djecu'

Image
DEGUTANTNI TRANSPARENT GRUPICE DINAMOVIH NAVIJAČA: /

'J***t ćemo srpske žene i djecu'

Šestero osoba priznalo kazneno djelo

Rašić je otkrio i da su završene pretrage domova te da su pronađeni odjeća i mobiteli. Dodao je da su sve osobe s fotografija pronađene i koliko ovi prekršitelji imaju godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovih šest osoba koje smo prijavili za ovo kazneno djelo su na fotografijama, oni su iskazivali tijekom kriminalističkog istraživanja, oni ne poriču ovo kazneno djelo, priznali su, čak znamo i osobu koja je i napravila taj neprimjereni transparent. Dvije su osobe punoljetne, 21 i 22 godine, a ove četiri osobe su mlađi punoljetnici, znači osobe koje su navršile 18, a nemaju 21 godinu", otkrio načelnik zagrebačke policije za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovarajući na pitanje je li policija otkrila još neke osobe povezane s transparentom, a da nisu na fotografijama, Rašić kaže: "Upravo zato nastavljamo s kriminalističkim istraživanjem dok ne pronađemo sve osobe koje su sudjelovale u tom nemilom događaju. Međutim zasad nemamo saznanja da netko stoji iza tog događaja osim samih njih koji su priznali počinjenje djela."

Razlika između prekršaja i kaznenog djela

Načelnik policije u Zagrebu kazao je i koliko ima kaznenih djela javnog poticanja na nasilje pa rekao da "ako imamo jedno" da je i "ono previše".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Statistički gledano, tijekom ove godine ovo je treće kazneno djelo, 2019. imali smo dva kaznena djela, 2018. imali smo sedam kaznenih djela i 2017. imali smo tri kaznena djela. I sva su riješena. Zločin iz mržnje, znači, svako kazneno djelo može biti počinjeno iz mržnje, imamo godišnje oko 10 kaznenih djela", objasnio je.

Što se tiče granice kada je nešto kazneno djelo, a nešto prekršaj, Rašić objašnjava da su u vezi ovog događaja otpočetka zauzeli stav da se radi o kaznenom djelu i to u suradnji s DORH-om. Objašnjava da je riječ o kaznenom djelu iz članka 325 te pojašnjava da je razlika vrlo jednostavna i da ona leži u društvenoj opasnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike