Zoran Ničeno / Načelnik uprave za granice u RTL-u Danas: 'Bazen BiH i Srbije se prazni, no ipak očekujemo veći broj migranata'

Prema službenim podacima u susjednoj BiH nalazi se oko 8000 osoba koji preko Hrvatske žele ući u Europsku uniju

26.2.2021.
19:00
VOYO logo

A na ulicama gradova Unsko-sanskog kantona u Bosni i Hercegovini s dolaskom toplijeg vremena sve je više migranata. Potvrdila je to lokalna policija.

Izvještaji s terena također potvrđuju da je približavanjem proljeća počeo novi migrantski val i da migranti iz kampova u Sarajevu već kreću prema Bihaću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
AKCIJA POLICIJE /

Burno u BiH: Kod Sarajeva zbog nasilja uhićeno 17 migranata, svi će biti protjerani

Image
AKCIJA POLICIJE /

Burno u BiH: Kod Sarajeva zbog nasilja uhićeno 17 migranata, svi će biti protjerani

Prema službenim podacima u susjednoj BiH nalazi se oko 8000 osoba koji preko Hrvatske žele ući u Europsku uniju. Sinoć je u Bihaću zabilježen i sukob migrantata, a jedna je osoba završila u bolnici s teškim ozljedama.

U nacionalnom centru uprave za granicu bio je i Boris Mišević s načelnikom Uprave za granicu MUP-a Zoranom Ničenom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Topliji dani stižu, a pritisak migranata je tada intenzivniji.

"Mi ove godine imamo jedini veliki pad u prva dva mjeseca kada je riječ o broju ilegalnih migranata, 28 posto je taj pad. Drugi podaci nam govore da se ruta polako mijenja, a Mađarska i Rumunjaska imaju, za razliku od nas, porast ilegalnih migracija. To su nove rute. Bazen Srbije i BiH se prazni", ustvrdio je Ničeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prelasci će se ipak sada intenzivirati, napomenuo je. 

"Migranata ima dosta, po službenim podacima u Unsko- savskom kantonu je 2158 migranata na današnji dan, ali procjenjujemo da je taj broj barem duplo veći zbog 'divljih kampova' Mi smo spremni, uz postojećih 20 sustava stacionranih kemra i 19 mobilnih, u tijeku smo nabave i implementacije još osam velikih sustava stancionarnih i osam mobilnih  sustava koji će pomoći u zaštiti granica. Boljom tehničkom pokrivenošću štitimo ljude i unaprijed regiramo na ugrozu", pojasnio je Ničeno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Medijski je potencirano da je puno slučajeva nasilja nad migrantima od strane policijskih službenika. 

"Policijski službenici su prijavljeni u 17 slučajeva, ali u osam slučajeva nisu utvrđeni elementi kaznenog djela, u sedam slučajeva su izvidi još u tijeku, a u dva slučaju su potvrđene optužnice. Disciplinski postupoak se vodio protiv pet policijskih službenika, dvaa su dobila prestanak radnog odnosa, a ostali novčane kazne", rekao je Ničeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan je i ima li saznanja o tome kako su Bašić i Stipić, koji su u aferi Vjetroelektrane ušli u Hrvatsku. 

"Tema je bila dosta po medijima. Provjerom u našem informacijskom sustavu utvrđeno je da oni nisu ušli na neki od graničnih prijelaza, nemamo to evidentiramo. To se i dalje provjerava", odgovorio je Ničeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo