'OŽALOŠĆEN SAM I POSTIĐEN' / Nadbiskup Mate Uzinić o uznemirujućim snimkama protjerivanja migranata: ' Sramim se što sam čovjek'

Image
Foto: RTL/Screenshot

Ožalošćen sam i postiđen ovim snimkama i onim što one pokazuju i u kakvo nas društvo pretvara to što pokazuju, poručuje riječki nadbiskup

7.10.2021.
11:28
RTL/Screenshot
VOYO logo

Nadbiskup Riječke nadbiskupije Mate Uzinić na Facebook profilu komentirao je slučaj premlaćivanja migranata. Podsjetimo, RTL-ova Potraga objavila je uznemirujuće snimke na kojima maskirane osobe, s takozvanim fantomkama udaraju izbjeglice te ih tako nasilno usmjeravaju preko rukavca rijeke Korane s teritorija Hrvatske na teritorij Bosne i Hercegovine. Na snimci se može čuti i kako jedan od maskiranih muškaraca nakon udarca migranta palicom viče za njim: "Go to Bosnia."

Image
MINISTAR PERE RUKE /

Božinović o mučnoj snimci na kojoj mlate migrante: 'Zašto bi to bila moja odgovornost?'

Image
MINISTAR PERE RUKE /

Božinović o mučnoj snimci na kojoj mlate migrante: 'Zašto bi to bila moja odgovornost?'

Evo što je poručio riječki nadbiskup:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"...kao što sam kao kao građanin Republike Hrvatske ožalošćen i postiđen ovima snimkama i onim što one pokazuju i u kakvo nas društvo pretvara to što pokazuju.

I u jednom i u drugom slučaju me je sram što sam čovjek jer i jedno i drugo, kao i mnogo drugoga što jedni drugim činimo, ali i onoga što ne činimo, a trebali bismo, ljaga je na našem ljudskom licu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I molim oproštenje i od Boga i svih onih u kojima on zbog nas trpi", poručio je Uzinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još ranije se o slučaju oglasio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je izjavio da je pokrenuta istraga koja će utvrditi tko je uključen u incident na granici sa snimkama nasilja prema migrantima, ističući da se u hrvatskoj policiji ne tolerira prekoračenje ovlasti, ali i da za to moraju postojati dokazi.

"Stručni tim danas je već na terenu i ima zadaću utvrditi što se dogodilo, tko je u tome sudjelovao i gdje se dogodilo... ", izjavio je Božinović u četvrtak. Ministar je kazao da se na ranije takve objave, pa i stranih medija, svaki put reagiralo priopćenjem gdje je izneseno vlastito viđenje onoga što se eventualno dogodilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema mjesta nasilju u hrvatskoj policiji

"Kada je u pitanju bilo kakva vrsta prekoračenja ovlasti, da ne kažem nasilja, tome nema mjesta u hrvatskoj policiji. Ona je jedna od onih institucija koja uvijek, kada ima dokaze i kada se napravi kvalitetna istraga, poduzima mjere i sankcionira vlastite pripadnike", istaknuo je Božinović.

Poručio je da u Vladi i MUP-u, Ravnateljstvu policije ne postoji tolerancija za bilo kakav oblik prekoračenja ovlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I u ovom slučaju ćemo, kao i ranije, utvrditi što se dogodilo, tko je uključen, gdje se dogodilo i onda će se odlučivati o daljnjim koracima", istaknuo je ministar.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo