tuđa iskustva /

Nabavka vojnih aviona u zadnjoj fazi, a naša je ekipa posjetila jednu od baza švedskog zrakoplovstva i provjerila njihova iskustva s borbenim avionima

'Prva dva od 12 novih aviona hrvatskim bi nebom trebala letjeti za tri godine, ostali do 2022.', otkrio je Peter Hultqvist, švedski ministar obrane

18.11.2017.
19:10
VOYO logo

Za manje od dva tjedna stručni tim Ministarstva obrane trebao bi donijeti odluku koji borbni avioni će zamijeniti dotrajele MIG-ove 21. Lobiranja su sve jača. Izraelci su potpisali sporazum o suradnji na području poljoprivrede, Šveđani najavljuju niz projekata i otvorenje novih radnih mjesta. I premijer Plenković u Gothenburgu sa švedskim je kolegom razgovarao o borbenim avionima. Naša je ekipa posjetila jednu od baza švedskog zrakoplovstva i provjerila njihova iskustva s borbenim avionima.

Stalne obuke i stalno pomlađivanje pilota recept su za uspjeh švedskog zrakoplovstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovoj zrakoplovnoj bazi na jugu Švedske piloti imaju godišnje oko 120 sati naleta na borbenim avionima, uz to još 40 sati provedu u simulatoru. Smatraju da ni hrvatskim pilotima probuka na drugi tip lovca ne bi trebala biti problem.

"Mislim da prelazak s MIG-a 21 neće biti kompliciran. Kolege iz Češke, Mađarske i Južne Afrike prošli su slično i svima su prvi dojmovi bili da je Gripen lagan za upravljanje i da ima odlične performanse", kazao je Mats Torbjörnsson, testni pilot.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za avion potpuno opremiti za borbeni let potrebno im je kažu manje od 10 minuta.

Ovo je jedan od hangara u kojima Švedsko ratno zrakoplovstvo održava svoje borbene avione, ovaj tip aviona je, kažu, jednostavan za održavanje primjerice za izvaditi motor i ponovno ga vratiti u avion treba im tek sat vremena.

"Ovaj avion je dizajniran i izrađen za švedske oružane snage u kojima je ročna vojska bila osnova. Dizajniran je tako da ga mogu održavati ročni vojnici i mehaničari uz nadzor jednog tehničara zaduženog za dokumentaciju i složenije radove", kazao je pukovnik Adam Nelson, zapovjednik Winga.

Stručni tim Ministarstva obrane bira između 4 ponuđena aviona - tri lovca F-16 i to potpuno novi Block 70 iz Sjedinjenih Američkih Država,  polovni iz Grčke i Izraela u barak verziji, te novi švedski Gripeni.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo vrhunski lovac. Za gripen C i D serije potpuno integrirane rakete Meteor, koje su iznimno sposobne. To je jako dobar avion za vašu zemlju. Imate dobru Vladu i zrakoplovstvo i oni će odabrati ponudu koja smatraju najboljom za vašu zemlju", kazao je Håkan Buskhe, glavni direktor Saab.

Hrvatska bi odluku o borbenim avionima trebala donijeti do kraja studenog, no uz cijenu i paket opreme presudna će biti i poslovno-gospodarska suradnja.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se Hrvatska odluči za našu ponudu, mislim da će to značiti dublju suradnju na obrazovanju, zatim tehničku suradnju i obuku za održavanje aviona. To također može biti platforma za otvaranje i proširenje suradnje s drugim dijelovima oružanih snaga", naglasio je Peter Hultqvist, švedski ministar obrane.

"Prva dva od 12 novih aviona hrvatskim bi nebom trebala letjeti za tri godine, ostali do 2022.", otkrio je Peter Hultqvist, švedski ministar obrane.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo