konačno kreće obnova / Na zagrebačkom Markuševcu kreće rušenje kuća s crvenom naljepnicom: Na obnovu objekata čeka ukupno 11.238 građana

Za sada su samo tri kuće predviđene za rušenje prema novom Zakonu o obnovi, a priloženo je više od 11 tisuća zahtjeva

9.6.2021.
19:27
VOYO logo

Godinu i tri mjeseca nakon velikog potresa napokon kreću prva rušenja kuća s crvenom naljepnicom u Zagrebu. Realizaciju uklanjanja i građenja provodi Fond za obnovu na temelju odluka koje je donijelo ministarstvo graditeljstva. Na obnovu objekata čeka ukupno 11.238 građana, a prve konačne odluke se tek sada počinju provoditi.

Konačno je krenulo rušenje kuća s crvenom naljepnicom

U zagrebačkom Markuševcu, koji je bio epicentar potresa, Boris Mišević je razgovarao, s vlasnicom kuće koja je sutra predviđena za rušenje, Nadicom Sunek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sada su samo tri kuće predviđene za rušenje prema novom Zakonu o obnovi, a priloženo je više od 11 tisuća zahtjeva što je presporo zato će dinamika riješavanja zahtjeva morati biti puno brža.

"Osjećam se zadovoljno i sretna sam što je konačno krenulo. U toj kući sam rođena i sad se osjećam rasterećeno što smo upjeli sakupiti sve papire na vrijeme. Bilo je nekih problema, ali smo upjeli sve. Moja majka je bila sama u kući tijekom potresa koja je mjesec dana nakon potresa doživjela moždani udar i preminula. Živjela je sama sa psom", ispričala je Nadica Sunek. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon rušenja stare kuće Nadicina obitelj planira sagraditi novu u kojoj će živjeti njezina kćer i dvije unuke. "Očekujem da nova kuća bude protupotresna jer smo svi pod stresom od potresa i očekujem ono kaj odredi Ministarstvo i Fond".

Područje Markuševca ima 173 kuće s crvenom naljepnicom i veš od 500 onih sa žutom, a proces obnove se zaista mora ubrzati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike