NA VRHU SMO JOŠ JEDNE SRAMOTNE STATISTIKE: / Tko u ovo vrijeme može preživjeti s ovakvom mizerijom od primanja?

Image
Foto: PIXSELL, Hrvoje Jelavić

U Hrvatskoj živi više od milijun umirovljenika, a čak 70 posto njih živi na granici siromaštva.

12.6.2017.
8:52
PIXSELL, Hrvoje Jelavić
VOYO logo

Hrvatski umirovljenici teško žive, mnogo teže od susjeda Slovenaca kod kojih su mirovine mnogo veće.

'U Hrvatskoj je prosječna mirovina u odnosu na prosječnu plaću svega 37%, pa 70%-80% umirovljenika nema socijalne uvjete za život - ispod je granice siromaštva', rekao je umirovljenik iz Osijeka Mato Obradović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umirovljenica iz Maribora kazala je kako mirovina u Sloveniji iznosi 59 posto plaće.

'59 posto od plaće, a prije krize je bila 72%. Kod nas sad u prosjeku 60% umirovljenika ima mirovinu 600 eura, a prag siromaštva je 617 eura', rekla je Francika Ćetković za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najniža mirovina u Hrvatskoj je 125 eura

Najniža mirovina u Hrvatskoj je 125 eura, dok u susjednoj Sloveniji umirovljenici dobivaju gotovo 400 eura više. Veću mirovinu od građana Hrvatske primaju u BiH, tek desetak eura manju u Srbiji. Dob za umirovljenje je 65 godina, dok žene u Srbiji idu u mirovinu tri i pol godine prije muškaraca.

Umirovljenici iz čak desetak europskih zemalja upozorili su na sve lošiji položaj u kojem se nalaze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Najteže je biti umirovljenik u Srbiji od svih drugih vrsta zanimanja. Danas očekujem na ovom skupu da razmijenimo ideje i mišljenja te smjer djelovanja da pretvorimo u neke zajedničke akcije i to ne samo u regiji, nego i šire', rekao je predsjednik Sindikata umirovljenika Srbije Miloš Grabundžija.

Slovenci i Makedonci su u relativno povoljnijem položaju, oni dobivaju 60 posto svoje plaće kao mirovinu, no to u drugim zemljama regije nije slučaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Hrvati su najsiromašniji umirovljenici i nadam se da ćemo također osvijestiti i prisutne političare i javnost o tome da se ova vlada kao i svaka vlada koja želi normalno i demokratski funkcionirati, mora pouzdati u starije osobe i omogućiti im normalan i dostojanstven život', rekla je predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna Petrović.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo