NA ULTRI U SPLITU SE 'PUCALI' NOVOM DROGOM: / Daje se životinjama za smirenje, a posljedice ovog opasnog opijata su zastrašujuće

Image

Ono što partijaneri šmrču je zapravo veterinarski anestetik

19.7.2019.
17:32
VOYO logo

S popularnim Ultra festivalom u Split je došao ketami, nova vrsta droge koju britanski dileri pokušavaju progurati na hrvatsko tržište. Ova "nova" droga do sada nije evidentirana u splitskoj policiji, odnosno, do sada nije zaplijenjena na splitskom području, a ono što partijaneri šmrču je zapravo veterinarski anestetik. Prema pisanju Slobodne Dalmacije, tijekom tri dana Ultre u Splitu je prijavljeno 352 konzumenta za posjedovanje kao i 10 osoba za neovlaštenu proizvodnju i stavljanje opojne droge u promet. Četvorica prijavljenih bili su stranci, državljani Velike Britanije te su dvojica Škoti.

Pokraj Parka mladeži u subotu su policajci tijekom noćnih sati zatekli dva Britanca u dobi od 28 i 29 godina. Kod 29-godišnjaka pronašli su 28 grama ketamina pakiranog u 31 vrećicu. Obavljen je i pretres apartmana u kojem britanski državljani borave pa je pronađeno i 144 tableta ecstasyja, 37 grama ketamina pakiranog u 37 PVC vrećice i 1,6 grama marihuane. Kao i prošle godine, i ove se pokazalo da festival privlači i inozemne dilere koji sa sobom donose nove droge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BURNA PRVA VEČER FESTIVALA U SPLITU: /

Na Ultri čak 119 privedenih osoba zbog droge i 19 liječničkih intervencija

Image
BURNA PRVA VEČER FESTIVALA U SPLITU: /

Na Ultri čak 119 privedenih osoba zbog droge i 19 liječničkih intervencija

Prije sedam godina ketamin prvi put zaplijenjen u Istri

Prvi zapljenjeni ketamin u Hrvatskoj zabilježen je prije sedam godina u Istri te prije pet godina na Zrću. I tog puta opijat je pronađen kod državljanina Velike Britanije. Ketamin u Hrvatsku stiže ilegalnim putevima, što dokazuje i slučaj iz zadarske zračne luke početkom srpnja kada je uhićen 24-godišnji Britanac. U anus je u prezervativu sakrio 151 tabletu ecstasyja i 29 grama ketamina.

Image
Image

I ličko-senjska policija prolazi muke s istim profilom stranih dilera i kriminalaca. Početkom mjeseca u Novalji su uhvatili dvojicu Britanaca s 38 grama kokaina, 102 grama ketamina, 10 grama droge MDMA, 171 tableta ecstasyja s vagom. Krajem 6. mjeseca je u Vabrigi, mjestu u Istri, zaplijenjen ketamin, no ovoga puta kod Nijemca. I kod njega u apartmanu su policajci pronašli veće količine droge namijenjene za prodaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ketamin je popularna klubska droga koja izaziva euforiju

Policija ketamin najčešće susreće tijekom ljeta i za vrijeme festivalske sezone. Tako šibenska policija iz godine u godinu u Tisnom tijekom festivala Electric elephant nailazi na britanske državljane koji uz MDMA, ecstasy i kokain dilaju i ketamin. Od prvog pojavljivanja ketamina 2012. u Istri na području Štinjana, broj stranih dilera je metastazirao na sva područja na koja dolaze konzumenti sintetičkih droga. Izvan turističke sezone policija ne nalazi ketamin kod državljana Hrvatske.

Image
Image

Ketamin se nalazi u prahu te se može ušmrkavati i uzimati intravenozno. Ketamin se može kupiti za 350 kuna po gramu, za razliku od prije par godina kada je koštao 200 kuna. Partijanere nakon konzumacije ketamina preplavljuje osjećaj euforije i pojačane energije, a sama droga ima halucionega svojstva i vrlo je popularna u klubovima. Inače se upotrebljava za liječenje životinja, kao sredstvo za smirenje jer blokira bol prije operacije. Ketamin ne ometa dišne puteve, a baš zbog halucinogenih svojstava za ljude se koristi samo u iznimnim situacijama. Međutim, ketamin ima opasne popratne pojave od kojih je psihoza najčešća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada se konzumira u većoj količini i učestalo, tada može uzrokovati moždani ili srčani udar. Kod ketamina se brzo razvija tolerancija pa konzumenti uzimaju sve veće doze, što je i razlog čestih neželjenih nuspojava i predoziranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo