NISU OSTALI DUŽNI NI SLOVA / Na Tomaševićeve izjave reagirao i PPD: 'PPD ne može i neće nositi teret financijskih poteškoća GPZO-a. Ne prihvaćamo politizaciju situacije'

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Prvo plinarsko društvo oštro je reagiralo na izjave gradonačelnika Tomislava Tomaševića

24.5.2022.
14:54
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević danas je s predstavnicima Čistoće predstavio projekt "Digitalizacija sustava sakupljanja komunalnog otpada u Gradu Zagrebu", te projekt nadzemnih bokseva za prikupljanje otpada.

Više od samog komunalnog otpada, javnost je zanimao Tomaševićev odgovor na stanje s Gradskom plinarom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li točna informacija da je blokiran račun Gradske plinare Zagreb Opskrbe d.d. Tomašević je kazao kako je puštena zadužnica Prvog plinarskog društva i da je dugovanje riješeno i da je račun Gradske plinare opskrba već jutros odblokiran.

Izjavio je i kako je Prvo plinarsko društvo povuklo nekorektan potez. Kazao je i kako je kašnjenje u prosjeku kod PPD-a moglo trajati prosječno 15 dana te da nije bilo potrebe za takvim potezom. Potvrdio je da je kreditni rejting Holdinga potvrđen i da je on stabilan. Osim toga, rekao je da je poslovanje Plinare otežano te da u tom smislu i dalje traje dubinska analiza nakon čega će se odlučiti što dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MA, KRASNO! /

Zagrebačka plinara je najprije nabila astronomske cijene plina, a sad joj je račun u blokadi: Sporni dug je navodno već otplaćen

Image
MA, KRASNO! /

Zagrebačka plinara je najprije nabila astronomske cijene plina, a sad joj je račun u blokadi: Sporni dug je navodno već otplaćen

Sada se o svemu oglasio i PPD.

"Jučer, 23. svibnja 2022. PPD je radi namirenja dospjelog duga GPZO-a predao FINI na naplatu instrumente osiguranja plaćanja. Naime, dospjeli dug GPZO-a prema PPD-u u trenutku aktiviranja zadužnice 23.5.2022. bio je veći od 95 mil. kn dok je ukupna izloženost premašila 130 mil. kn", stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističu kako do ovoga trenutka, unatoč tvrdnjama gradonačelnika Tomaševića, niti jedna kuna iz GPZO-a na ime dospjelog dugovanja nije uplaćena PPD-u, a plin se i dalje povlači te izloženost i dalje raste.

"Proteklih 5 mjeseci PPD je u dobroj vjeri pregovarao s GPZO-om oko uređenja međusobnih prava i obveza, upravo u cilju izbjegavanja podnošenja instrumenata osiguranja plaćanja na naplatu. Ističemo kako, nažalost, unatoč postignutoj suglasnosti oko sadržaja GPZO nije potpisao Sporazum na koji se poziva gradonačelnik, a koji je inicirao PPD. S obzirom na navedeno, jasno je da nije postojala stvarna namjera GPZO-a za postizanjem dogovora prihvatljivog za obje strane. Naime, izloženost PPD-a po isporuci plina GPZO-u primjerice u veljači 2022. godine premašila je 390 milijuna kuna iz čega je jasno da je PPD pokazao iznimnu korektnost dok je s druge strane Zagrebački Holding kao vlasnik GPZO-a neprestano otežavao pregovore", govore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Tomaševićeve izjave o tome kako je u ovom slučaju riječ o štetnim ugovorima potpisanim s PPD-om, govore kako je činjenica da je "GPZO punih 5 mjeseci nastojao zadržati ugovore s PPD-om čak i pod cijenu blokade".

"Iako gradonačelnik kašnjenje u plaćanju od 15 dana naziva urednim plaćanjem, ističemo da kašnjenje u podmirivanju ovoliko velikih računa izaziva probleme svakoj kompaniji i nikako se ne može smatrati urednim. PPD ne može i neće nositi teret financijskih poteškoća GPZO-a i to je nedvosmisleno u više navrata komunicirano GPZO-u. PPD ima obvezu postupati upravo i jedino u skladu s potpisanim Ugovorima te u rokovima i prema ugovorenoj proceduri podnijeti instrumente osiguranja plaćanja na naplatu i zaštititi svoje vlastito poslovanje. PPD ne prihvaća politizaciju ove situacije i ne prihvaća izrečene neistine o nekorektnom ponašanju i štetnim ugovorima. Radi se o ugovornom odnosu dviju tvrtki i kontinuiranom nepoštivanju ugovora". ističu u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo