VELIKA ANALIZA NET.HR-A / Opako preslagivanje na sjeveru: Jedna nova opcija mogla bi postati 'noćna mora' za čak četiri stranke

Image
Foto: Ilustracija: Pixsell/Net.hr

Angažman Nezavisne platforme Sjever na nadolazećim izborima mogao bi imati reperkusije na čak četiri stranke - HNS, Reformiste, HDZ, ali i na SDP

22.9.2023.
6:47
Ilustracija: Pixsell/Net.hr
VOYO logo

Iako datum parlamentarnih izbora koji će se održati iduće godine još nije poznat, političke snage već se polako grupiraju, a ozbiljna preslagivanja moći zadnjih se dana događaju na sjeveru Hrvatske. Naime, Milorad Batinić, bivši saborski zastupnik i bivši član HNS-a, koji je posljednji gradonačelnički mandat u Ivancu osvojio sa svojom nezavisnom listom, prije nekoliko dana objavio je da se pridružuje Nezavisnoj platformi Sjever kojoj je na čelu međimurski župan Matija Posavec.

"Važno je istaknuti da Nezavisna lista Milorada Batinića – Za Ivanec svoju političku budućnost vidi u povezivanju s drugim nezavisnim listama na Sjeveru Hrvatske te stvaranju jake centrističke građanske opcije usmjerene prvenstveno na razvoj cijele ove regije. Smatrajući da tijekom zadnjih 30-ak godina Sjever Hrvatske kontinuirano zaobilaze velika državna ulaganja, da su gradovi i općine u kojima su izbore dobili nezavisni gradonačelnici i načelnici uskraćeni za razvojna sredstva i nemaju podršku od viših razina vlasti, ali da, i unatoč tome, svoje sredine uspješno vode zahvaljujući samo svom uspješnom radu, Nezavisna lista M. Batinića – Za Ivanec smatra da se jedino okrupnjavanjem i povezivanjem s drugim nezavisnim listama stvaraju šanse da se ovakvo nedopustivo, diskriminirajuće stanje promijeni te da glas Sjevera Hrvatske čuje i u Zagrebu. Stoga se Nezavisna lista Milorada Batinića – Za Ivanec pridružuje Nezavisnoj platformi Sjever, političkoj opciji kojoj je na čelu Matija Posavec, aktualni župan Međimurske županije", navedeno je na Facebook stranici Batinićeve nezavisne liste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Bolje štrik oko vrata, nego se mučiti. Kako je SDP naljutio cijelu Hrvatsku i ima li na izborima ikakve šanse?

Na skupštini Batinićeve nezavisne liste sudjelovao je i Matija Posavec, koji je zahvalio je Predsjedništvu Nezavisne liste na pridruživanju NP Sjever te obrazložio razloge njena nastanka. "Sjever je daleko najproduktivnija regija Hrvatske koja, unatoč tome, već tridesetak godina ne uživa razinu poštovanja koju zaslužuje. Zaobilaze nas velike državne investicije, a samo zahvaljujući našem trudu i sposobnosti privlačenja europskih sredstava uspijevamo zadržati zavidnu razinu razvoja. Vrijeme je da pokažemo da i sjever Hrvatske ima glas u Zagrebu", kazao je Posavec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reperkusije za četiri stranke

Iako se mnogima ovo možda čini tek neka usputna, lokalna priča, ovo povezivanje na sjeveru Hrvatske o kojem se već nekoliko godina intenzivno priča, itekako je važno i za nacionalnu političku scenu. Pa, ako ćemo ići baš u detalje, i za samog premijera Andreja Plenkovića. Naime, treća izbora jedinica već je godinama utvrda HNS-a i Čačićevih reformista, malih stranaka koje su svojevremeno bile ili su još uvijek dio vladajuće većine. Iako svedeni na razinu regionalne stranke, s manjim utjecajem nego što to primjerice ima regionalni IDS, HNS je već nekoliko godina partner HDZ-u, a dio vladajuće većine na početku ovog mandata bili su i Reformisti. I jedna i druga stranka u Hrvatskom saboru imaju samo po jednog zastupnika, koji su Andreju Plenkoviću bili dosta važni igrači.

No, nove konstalacije političkih snaga na sjeveru mogle bi to promijeniti. I Posavec i Batinić bivši su istaknuti članovi Hrvatske narodne stranke, koja je svojevremeno žarila hrvatskom političkom scenom. U vrijeme najveće moći HNS-a na njegovom je čelu bio Radimir Čačić, koji je nakon izlaska iz Hrvatske narodne stranke osnovao Reformiste te pokupio HNS-u dio biračkog tijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Može li Matija Posavec sa svojom Nezavisnom platformom Sjever i povezivanjem s nekim ključnim igračima na području treće izborne jedinice ugroziti dosadašnje političke prilike na sjeveru, ali i u Hrvatskoj? Angažman Nezavisne platforme Sjever na nadolazećim izborima mogao bi imati reperkusije na čak četiri stranke - HNS, Reformiste, HDZ, ali i na SDP.

Na prošlim parlamentarnim izborima koji su se održali 2020. godine, Matija Posavec je kao nezavisni na listi SDP-a osvojio 16379 preferencijalnih glasova. S druge strane, cijela lista HNS-a u trećoj izbornoj jedinici na tim je izborima osvojila 8835 glasova, dok su Reformisti koji su na izbore izašli s HSS-om Braće Radić te umirovljenicima osvojili ukupno 8355 glasova. Nositelj HNS-ove liste, bivši ministar, a sada saborski zastupnik Predrag Štromar, osvojio je 2514 preferencijalnih glasova, dok je nositelj liste Reformista, Radimir Čačić, osvojio ukupno 3106 glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, Posavec je sam osvojio gotovo jednaku količinu glasova kao HNS i Reformisti zajedno, što znači da bi se vrlo lako moglo dogoditi da ovaj političar skupa sa svojim partnerima skupi dovoljno glasova da uđe u Sabor te marginalizira HNS i Reformiste. To bi ujedno moglo donijeti probleme premijeru Plenkoviću, koji zasigurno računa na podršku HNS-a za eventualno formiranje nove vladajuće većine. Što se pak Reformista tiče, iako su u početku ovog mandata podržavali Plenkovićevu vladu, oni su mu trenutno problematični jer na njihovu bezrezervnu podršku, barem za sada, ne može računati. Dakle - ako premijer ne nađe neke nove, sigurne partnere, pojavljivanje Nezavisne platforme Sjever na izborima mogla bi ga koštati sigurnih ruku u Saboru.

Image
SPORNI ZAKON ODLAZI U POVIJEST /

Ustavni sud ukinuo Zakon o izbornim jedinicama: 'Dva su razloga zašto smo to učinili!'

Image
SPORNI ZAKON ODLAZI U POVIJEST /

Ustavni sud ukinuo Zakon o izbornim jedinicama: 'Dva su razloga zašto smo to učinili!'

Problemi i za SDP

No, probleme bi zbog novooformljene političke platforme mogao imati i SDP, na čijoj je listi međimurski župan bio na prošlim izborima. Posavec je osvojio čak 28,25 posto glasova liste SDP-a. To je primjerice više nego što je osvojio njihov dugogodišnji član, saborski zastupnik, bivši ministar i sada aktualni potpredsjednik stranke, Siniša Hajdaš Dončić. Dončić je kraj svog imena upisao 14485 preferencijalnih glasova, što u postocima iznosi 25,16.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na spomenutim je izborima SDP napravio jedan od slabijih rezultat u trećoj izbornoj jedinici. Ako lista Matije Posavca iduće godine na izbore odluči izaći sama, to će biti veliki udarac i za SDP, koji će ostati bez trećine glasova koje su osvojili 2020. godine. Sreća u nesreći za njih je jedino to što je izvjesnije da će Posavec i njegova lista koalirati sa strankama od centra na lijevo u eventualnom slaganju nove vlasti nego s HDZ-om. Zapravo, suradnja HDZ-a i Matije Posavca trenutačno je ravno nemogućoj misiji.

Nezavisna platforma Sjever zasigurno će okupiti još neke poznate načelničke i gradonačelničke face iz treće izborne jedinice, a kolika je zaista njihova snaga te imaju li moć poraziti svoje nekadašnje stranačke kolege, znat će se u idućim mjesecima kada se očekuje zahuktavanje kampanje. Kako za sada stvari stoje, sve skupa miriši na jako napete i zanimljive parlamentarne izbore…

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo