NA SJEVERU HRVATSKE RAZMNOŽILI SE NEKAD RIJETKI GLODAVCI: / Zbog njih prijeti urušavanje stabala i autobusnih nadstrešnica

Image

Obitelji dabrova, kojih do prije dvadesetak godina u Hrvatskoj gotovo da nije bilo, danas se sve češće sreću pa je tako primjetno i njihovo razmnožavanje na sjeveru zemlje.

1.2.2017.
18:57
VOYO logo

Nekad je na sjeveru Hrvatske bilo teško naići na dabra, a danas se ta populacija širi nevjerojatnom brzinom, a tragove ostavljaju sve bliže naseljima, piše Večernji list.

U Donjoj Dubravi u Međimurskoj županiji izgrizli su više stabala, pa neka od njih prijete da će se srušiti na autobusnu nadstrešnicu. "Ima ih sve više, samo ih je teško vidjeti jer izlaze noću kad traže hranu. Neka ih je, meni ne smetaju", priča mještanin koji se čudi snazi njihovih sjekutića i prepiljenim stablima koje kao da je netko sjekirom isjekao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dabrovi su prije dvadesetak godina uvezeni u Hrvatsku iz Bavarske i u sklopu projekta "Dabar u Hrvatskoj" razmještene po našim rijekama. Dopremljeno ih je 85, a potom ih je još dodatno naseljeno nekoliko godina nakon toga.

Danas ima otprilike tisuću obitelji s 5000 do 6000 jedinki, no otprilike polovica je završila u susjednim državama, Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Mađarskoj, a vjerojatno i u Austriji. U Hrvatskoj danas postoje četiri područja s dabrovima, Središnja Hrvatska (dravski sliv), Sjeverozapadna Hrvatska (dravski sliv - Drava i Mura), Baranja (Podunavlje) i Spačva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na žalost, povećanje populacije na pojedinim područjima izaziva i revolt mještana zbog uništavanja šuma u blizini njihovih staništa. Neki od njih već najavljuju da će vlasnici šuma tražiti naknadu štete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo