VELIKI PREOKRET U SLUČAJU ŠTRAJKA CROATIA AIRLINESA: / Sud im zabranio štrajk, svih 7600 putnika letjet će po planu

Image
Foto: Pixsell

U prvom najavljenom danu štrajk bi utjecao na gotovo sedam tisuća putnika

7.8.2018.
15:52
Pixsell
VOYO logo

Iako ga već danima najavljuju, štrajk u Croatia Airlinesu ipak sutra neće početi. On je privremeno odgođen dok Županijski sud u Zagrebu ne donese odluku o njegovoj zakonitosti, javlja N1.

Kako javlja Jutarnji list, sud je donio privremenu mjeru zabrane štrajka za srijedu, a novo ročište je sazvano za srijedu kada će se odlučivati o zakonitosti štrajka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sud usvojio Butkovićeve argumente

Sudac je odluku obrazložio činjenicom da bi provedba štrajka dovela do nanošenja velike štete kompaniji, a u potpunosti su usvojeni navodi iz pisma ministra prometa Olega Butkovića. On je naveo da bi štrajk izazvao veliku štetu nacionalnom avioprijevozniku, što su sindikati ocijenili kao miješanje politike u rad pravosuđa.

"Štrajk u CA je privremeno zaustavljen zbog nepopravljive štete. Novo ročište zakazano je za srijedu u 10 sati, a Sud je uvažio navode ministra prometa Olega Butkovića o štetama koje bi nastale', rekao je odvjetnik sindikalista Albin Hotić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ročište je održano na sudu jer je Uprava tužila sindikat, odnosno tražila utvrđivanje legalnosti štrajka.

Uprava poziva na pregovore

Uprava je i dalje spremna na pregovore te naglašava kako nastavlja "poduzimati sve potrebne radnje kako bi se maksimalno umanjile štetne posljedice najavljenog štrajka", dok su ranije upozorili kako bi štrajkom tvrtka izgubila do 800 tisuća eura po svakom danu te akcije. U prvom najavljenom danu štrajk bi utjecao na gotovo sedam tisuća putnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UPRAVA CA RADNICIMA POSLALA NAJOZBILJNIJE UPOZORENJE: /

'Štrajk će uzrokovati gubitke i do 800.000 eura po danu'

Image
UPRAVA CA RADNICIMA POSLALA NAJOZBILJNIJE UPOZORENJE: /

'Štrajk će uzrokovati gubitke i do 800.000 eura po danu'

Sindikati: Pismo ministra Butkovića bilo izvorište za zabranu

"Presudni utjecaj na odluku suda o privremenoj mjeri izvršilo je Butkovićevo pismo koje se poziva na nenadoknadivu štetu", rekao je odvjetnik sindikalista Albin Hotić.

Ističe da je sindikat proveo svu potrebnu proceduru za štrajk koji se sada zabranjuje, makar na kratko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako bude stalno zabranjen, o čemu bi se odluka trebala donijeti sutra, radnici će biti suspendirani u svom ustavnom pravu na štrajk", rekao je Hotić.

Odvjetnik smatra da je sud pogriješio u samoj procjeni donošenja privremene mjere jer se pozvao na odredbu da bi nastala prevelika šteta, istaknuvši kako sam smisao štrajka i jest da proizvodi štetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da je štrajk zakonito nanošenje štete poslodavcu koji se tako prisiljava da nešto učini što inače ne bi.

"Pozivati se na štetu, i to samo na temelju jednog dopisa ministra Butkovića, smatramo u najmanju ruku nedostatnim. Svakako ćemo se žaliti", rekao je Hotić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sutra idu svi letovi

"Nakon što je Croatia Airlines podnio tužbu na Županijskom sudu u Zagrebu u kojoj je osporio zakonitost najavljenog štrajka sindikata ORCA, koji je trebao početi sutra (srijeda 8. kolovoza), Županijski sud na današnjem je ročištu donio odluku o privremenoj mjeri zabrane štrajka, čime su stvoreni su preduvjeti obavljanje svih planiranih letova Croatia Airlinesa tijekom sutrašnjeg dana", navodi se u priopćenju.

U skladu s tim sutrašnji letovi Croatia Airlinesa na domaćim i međunarodnim linijama obavljat će se prema redovitom redu letenja, a riječ je o gotovo sto letova za koje je predbilježeno 7600 putnika, ističu iz nacionalnog zračnog prijevoznika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo