Na preglede kod liječnika čekat ćemo još i duže?!

14.12.2011.
17:14
VOYO logo

Iako je privremen, proračun dovodi zdravstveni sustav u vrlo težak položaj. Poručeno je to sa sjednice Upravnog vijeća HZZO-a, na kojoj je tema bilo smanjenje sredstava za zdravstvo za prva tri mjeseca u 2012. za 20,6 posto. Točnije, zdravstvo će u ta tri mjeseca dobiti 4,5 milijardi kuna, što je gotovo milijardu kuna manje nego što je dobilo u ovoj godini.

Prema mišljenju članova Upravnog vijeća HZZO-a, to bi moglo značiti produljenje lista čekanja i rast dugova bolnica i drugih zdravstvenih ustanova prema dobavljačima lijekova i drugih medicinskih potrepština.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milinoviću najstabilniji, HZZO-u nestabilan

HZZO je predlagao preraspodjelu 55 milijuna kuna iz proračuna te ustanove, ali je Ministarstvo financija odobrilo preraspodjelu svega 13 milijuna. To je razlog zbog kojeg HZZO ne može dugove prema svojim ugovorenim subjektima svesti na nulu, piše Vjesnik. Članovi upravnoga vijeća zaključili su da je to potvrda neučinkovitosti zdravstvenoga sustava, jer HZZO nema utjecaja na raspodjelu zdravstvenih kuna koji su i dalje unutar državne riznice.

Njihovi zaključci uvelike se kose s izjavama Darka Milinovića, ministra zdravstva na odlasku, koji je kazao da svom nasljedniku ostavlja "najstabilniji sustav u Europi". Nekako se čini da će se budući ministar tim sustavom itekako morati pozabaviti budući da upitne postaju čak i trenutne liste čekanja kojima se Darko Milinović posljednjih dana uvelike hvalio kao svojim velikim postignućem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo