TREBAMO LI SE ZABRINUTI ZBOG OTMICA DJECE? / Policija smiruje: 'Stalno kruže lažne priče o kombijima, a u pravilu se događaju 'roditeljske otmice''

Image
Foto: Slavko Midzor/Pixsell

Iako se u zadnje vrijeme često piše o tome, situacije otmice tj. pokušaja otmice djeteta ipak su izolirani slučajevi, rekli su iz MUP-a

13.10.2021.
6:58
Slavko Midzor/Pixsell
VOYO logo

Ljetos je Hrvatskoj odjeknula vijest o pokušaju otmice dječaka u okolici Zadra kada se vraćao s kupanja, a prije nekoliko dana o sličnom se slučaju počelo pričati i u Puli. Tamo je, naime, srednjovječni muškarac vrbovao 11 godišnjeg dječaka kod jedne osnovne škole.

Policija je u prvih osam mjeseci ove godine na štetu djece mlađe od 18 godina evidentirala dva kaznena djela otmica te pet kaznenih djela oduzimanje djeteta, odgovorili su na naš upit iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SPASIO SE BIJEGOM U PUN KAFIĆ /

Kod Zadra pokušali oteti dječaka: 'Iz crnog kombija su iskočila trojica i potrčala prema mom sinu'

Image
SPASIO SE BIJEGOM U PUN KAFIĆ /

Kod Zadra pokušali oteti dječaka: 'Iz crnog kombija su iskočila trojica i potrčala prema mom sinu'

Izolirani slučajevi

"Kada govorimo o otmicama djece, u pravilu se radi o tzv. roditeljskim otmicama, odnosno kaznenim djelima oduzimanja djeteta u situacijama kada drugi roditelj oduzme dijete roditelju kojem je povjereno na skrb ili onemogući djetetu da živi s osobom ili u ustanovi kojoj je povjereno", kažu iz MUP-a.

Situacije otmice tj. pokušaja otmice djeteta ipak su izolirani slučajevi, nadodaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U posljednjih pet godina zabilježena su samo dva kaznena djela otmice iz članka 137 (oba ove godine i to u pokušaju) počinjena na štetu djeteta i ne možemo govoriti o porastu broja kaznenih djela otmice niti o trendu značajnog porasta kaznenih djela oduzimanja djeteta (od 2017. godine do rujna 2021. godine zabilježeno ukupno 42 kaznena djela)", kažu iz policije, dodajući da možemo zaključiti da na području RH ne postoji pojavni oblik kriminaliteta koji bi bio usmjeren prema organiziranim ili učestalijim nestancima djece, njihovim otmicama ili trgovini djecom.

Fenomen prijavljivanja 'otmice djece'

"Napominjemo da se u posljednjih nekoliko godina periodički ponavlja fenomen prijavljivanja 'otmica djece' odnosno javnog pogovora o vozilima, najčešće crnim ili bijelim kombijima, iz kojih nepoznate osobe pokušavaju namamiti djecu u cilju otmice. U pravilu se medijski senzacionalističkim natpisima stvara atmosfera nesigurnosti i uznemirenosti kojoj dodatno pridonose roditelji i druge osobe koje u posljednje vrijeme takve informacije šire putem društvenih mreža. Do sada provedenim kriminalističkim istraživanjima povodom takvih dojava u niti jednom slučaju nisu potvrđeni pokušaji otmice djece iz vozila od strane nepoznatih osoba", pojašnjavaju nadalje iz policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Korisno je, savjetuju, djecu kroz odgoj na primjeren način upoznavati sa samozaštitnim ponašanjima u različitim životnim situacijama od prelaska prometnica, rizičnih situacija vezanih uz korištenje društvenih mreža, spolnog zlostavljanja, zlouporabe opojnih droga ili alkohola pa do savjeta o odbijanju sastanaka ili ulaska u vozila nepoznatih osoba, zaključuju iz MUP-a.

I online komunikacija je veliki rizik

Iz policije upozoravaju i na rizike online komunikacije s nepoznatim osobama, gdje su djeca često žrtve. Djeca vrlo često nisu svjesna rizika komunikacije s njima nepoznatim osobama, od kojih neki mogu biti potencijalni zlostavljači i koji se često lažno predstavljaju te daju netočne podatke o svojim godinama, izgledu, mjestu stanovanja i o drugim osobnim podacima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od potencijalnih zlostavljača, djeca uglavnom daju istinite podatke o svom identitetu i kretanju.

Dodaju i da sve češće bilježimo slučajeve u kojima zlostavljači mladoj osobi pošalju seksualno eksplicitan sadržaj kako bi je uvjerili da se razodjene pred kamerom, a potom dobivene snimke koriste kako bi žrtvu ucjenjivali da pošalje novac, ako ne želi da se takav sadržaj javno objavi na društvenim mrežama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O rizicima koji se javljaju u ovakvim slučajevima, više informacija može se pronaći ovdje.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo