bio bi to prvi slučaj od 2000. /

Na Krku otrovani zaštićeni bjeloglavi supovi? Državno odvjetništvo provodi istragu

Image

Dva uginula bjeloglava supa su pronađena u mjestu Punat, a iz riječkog Općinskog državnog odvjetništva poručuju da provode izvide

8.4.2016.
14:35
VOYO logo

Na području Punta na otoku Krku pronađena su dva uginula bjeloglava supa, a policija je izuzela uzorke radi vještačenja kako bi utvrdila uzroke ugibanja tih zakonom strogo zaštićenih vrsta ptica.

Primorsko-goranska policija u petak je izvijestila kako su dojavu o pronalasku dva uginula bjeloglava supa zaprimili prije nekoliko dana, te su u suradnji s veterinarskom inspekcijom izuzeli uzorke radi vještačenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz riječkog Općinskog državnog odvjetništva rekli su da vezano uz pronalazak uginulih bjeloglavih supova provode izvide, na temelju kojih će prikupiti potrebne obavijesti radi donošenja državnoodvjetničke odluke.

Članovi krčkog centra za zaštitu ptica grabljivica Grifon 3 posumnjali su kako su bjeloglavi supovi otrovani, što bi bio prvi takav slučaj nakon 2000. godine, kada je otrovano 90 posto populacije krčkih supova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ornitolog Goran Sušić upozorava da je 2012. godine na cijelom Kvareneru izbrojan 141 par, a već 2014. godine ih je bilo svega 110. Od tada nema prebrojavanja jer ga je država prestala sufinancirati. Sušić kaže da će u slučaju ako se ispostavi da je broj parova pao ispod 100, bjeloglavi sup od ugrožene pasti u kategoriju kritično ugroženih životinja, piše Jutarnji list. 

Podsjeća da se ni u jednom slučaju trovanja do sada nije otkrio krivac pa ne vjeruje ni da će ovaj put biti drukčije.

Bjeloglavi sup je Zakonom o zaštiti prirode strogo zaštićena vrsta, a ukupna gnijezdeća populacija procjenjuje se na 100 do 110 parova.

Posljednja prebivališta bjeloglavih supova u Hrvatskoj danas su otoci Cres, Krk i obližnji Prvić, a najviše ih je na Cresu na kojem se gnijezdi 65 do 70 parova. Veći dio kolonija nalazi se na zakonom zaštićenim područjima u kategoriji Posebnih ornitoloških rezervata. Dva rezervata su na Cresu, a po jedan na Krku i Prviću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo