RIJETKO JE SE TKO SJETI... / Na današnji dan dogodila se velika hrvatska pobjeda u Domovinskom ratu, istaknula ju je i engleska Wikipedia

Image
Foto: YouTube

Ključnu ulogu su odigrali izvidnici, a neprijatelj je poražen poslije žestokih borbi

23.6.2023.
12:39
YouTube
VOYO logo

Dana 22. lipanj 1992. godine završila je Operacija Miljevci, nakon neuspješnog protunapada snaga Republike Srpske Krajine.

Riječ je o operaciji koja je 21. lipnja 1992. godine započela kao odgovor na konstantno neprijateljsko kršenje primirja, granatiranje Šibenika i šibenskog zaleđa te zlostavljanje civila koji su ostali na miljevačkom području, a spomeula ju je i engleska Wikipedija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, u samoj su akciji oslobođenja sudjelovali pripadnici 113. šibenske i 142. drniške brigade HV-a, a potporu su im pružali topništvo 141. brigade HV-a te snage 72. bojne Vojne policije. U oslobađanje miljevačkih sela krenuli su nakon što je prethodno oslobođen Nos Kalnik, inače selo s pretežno srpskim stanovništvom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ključnu ulogu u akciji odigrali - izvidnici

Činjenica da su Srbi još uvijek kontinuirano granatirali Šibenik, Skradin i cijelu šibensku bojišnicu stvarala je najveću prepreku HV-u. Osim toga, minirali su i palili kuće Miljevačkog platoa i terorizirali ostatak hrvatskog stanovništva. Ono po čemu je ova akcija specifična jest da je provedena bez uobičajene topničke pripreme i bez sudjelovanja gardijskih brigada. Ključnu ulogu su odigrali izvidnici, neprijatelj je poražen poslije žestokih borbi, a sama operacija je pokrenuta na inicijativu zapovjednika.

U 24 sata oslobođeno je sedam većih sela i više zaseoka u kojima je živjelo oko 1300 stanovnika. U razdoblju od 17. do 20. lipnja na Miljevački plato ubačene su dvije manje izvidničke skupine, a u noći s 20. na 21. lipnja ubačeno je još nekoliko borbenih skupina. Nakon što je jedna od tih skupina otkrivena, počeo je sukob i to bez ikakve paljbene pripreme. Hrvatske snage su tijekom noći uspjele presjeći telefonske žice i na taj način prekinuti komunikacijske veze između postrojbi neprijatelja i vojarne Trbounje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neuspjeli pregovori sa Srbima

Posljednje je selo oslobođeno u jutarnjim satima 22. lipnja. Netom nakon osloboženja, započeli su pregovori pod pokroviteljstvom UNPROFOR-a i Europske zajednice o prekidu vatre, no nisu polučili rezultate. Srpske snage su 23. lipnja izvele protunapad s osam tenkova, četiri oklopna transportera i pješaštvom.

Hrvatske snage su zaustavile protunapad, pritom uništivši dva neprijateljska tenka. Vijeće sigurnosti UN-a ubrzo je izdalo Rezoluciju 762 koja osuđuje akciju i traži povlačenje hrvatskih snaga na početne položaje, ali Hrvatsko odbija to učiniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

General Petar Šimac je nakon završetka akcije naredio da se hrvatski vojnici povuku, a pretpostavlja se da je Šimac prenosio naredbu iz Zagreba jer je neprijatelj već bio daleko od Miljevaca. Međutim, zapovjednik akcije je odbio poslušati naredbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bili smo svjesni da bi u slučaju povlačenja stradanja bila još veća, pa je 23. lipnja došlo do protuudara Torbičinih vojnika. Uspjeli smo zadržati oslobođeni teritorij, a onda su počeli pregovori o predaji tijela neprijateljskih vojnika", izjavio je kasnije brigadir Kruno Mazalin.

Podsjetimo, povodom 20. obljetnice oslobođenja Miljevaca predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik oružanih snaga Ivo Josipović donio je odluku da se zapovjedništvu i sudionicima akcije dodijeli Povelja Republike Hrvatske za iznimno uspješno izvedenu akciju u lipnju 1992. godine. Bio je to prvi put da su vlasti odale priznanje sudionicima akcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo