N. Valentić: Kosor bi trebala u veliku koaliciju s SDP-om

28.4.2010.
16:56
VOYO logo

"Treba biti pošten i reći da su mnogi hrvatski problemi generirani još prije 20, pa i 30 godina, od strukture gospodarstva koje je bilo vezano uz kliring i tržišta nesvrstanih do privatizacije i socijalne politike koja se vodila kroz prijevremeno umirovljavanje ljudi", kazao je u intervjuu Globusu jedan od Tuđmanovih premijera, Nikica Valentić.

Pohvalio je premijerku Jadranku Kosor i njenu hrabrost zahvaljujući kojoj je donijela mjere za oporavak gospodarstva, i napomenuo da bi za provedbu Vladinog programa trebalo osigurati i konsenzus svih političkih stranaka. Upitan kako da se to ostvari i što bi on preporučio premijerki, Valentić savjetuje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Idealno bi bilo stvoriti veliku koaliciju. Nažalost, svjestan sam da to danas nije realno, ali prije ili kasnije morat će se dogoditi. Reforme je nemoguće provesti bez širokoga političkog konsenzusa. Znam da ni u mojoj stranci, HDZ-u, neće rado čuti ove riječi, ali mislim da je bolje biti u koalicijskoj vladi koja ima šansu uspjeti nego sam raditi nešto što ne možeš provesti."

Izjavio je i kako će se većina sadašnjih gospodarskih problema rješavati "još bar sedam - osam godina, još dva mandata. Oporba, konačno, nema ništa od obećanja koja ionako ne može izvršiti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže da nije nužno da to bude baš vlada nacionalnog jedinstva, ali uvjeren je da "sljedeća Vlada, bila lijeva ili desna, neće dočekati kraj mandata bez stvaranja velike koalicije" i da bi oporba sada više profitirala od pružanja ruke Vladi, nego kritiziranja.

"Siguran sam, na primjer, da bi se Milinović, Hebrang, Ostojić i Mrsić usuglasili oko reformi u zdravstvu", kaže on. Radimira Čačića iz HNS-a ne bi zvao u tu Vladu jer "on je više političar. Za ovaj posao je bolje angažirati stručnjake".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Kosor razmišlja o raspisivanju izbora na jesen'

Upitan hoće li Jadranka Kosor uskoro reći "Ja se konja bojim", budući da je jahanje konja spominjala u kontekstu donošenja programa oporavka, Valentić kaže: "Ona vlada strankom! Trebalo joj je pet-šest mjeseci da ovlada, ali sada više nema opasnosti iz stranke. Ali ima opasnosti od birača. Sad je u dilemi da li da raspiše izbore u jesen ili da čeka kraj mandata".

Prethodni članci:

arti-201004160802006 arti-201004160688006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo