MURTEROM KRUŽI POPIS ZARAŽENIH: / 'Popis sam dobila prije nego rezultat testriranja, oboljele se stigmatizira'

Image
Foto: Pixsell/ilustracija

Oni koji šalju takve poruke krše barem dva zakona - Zakon o zaštiti prava pacijenata te Zakon o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka

31.3.2020.
17:46
Pixsell/ilustracija
VOYO logo

17:39 Na Murteru, koji je u karanteni, trenutno je 17 osoba zaraženih koronavirusom. Šibenik.in piše kako popis tih osoba kruži putem poruka. To je potvrdila i policija koja istražuje slučaj.

"U subotu 28. ožujka su došli rezultati prvih testiranih u Murteru i ja sam jedan/jedna od njih i prije nego sto sam ja osobno dobio/la poziv jesam li pozitivan/pozitivna ili ne (ne znam za druge) poslan mi je popis svih testiranih s imenima i prezimenima i jesu li pozitivni ili ne", rekla je anonimna osoba za Šibenik.in.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uznemirujuće i moralno pogrešno

"Znači, imena i prezimena testiranih su preko poruka slana po mjestu, a i po cijelom otoku, možda i dalje, što je kršenje prava na privatnost i prava na povjerljivost podataka pacijenata, dakle nezakonito djelo. Ovo je nešto uistinu uznemirujuće s moralnog aspekta, da će selo znati prije obitelji testiranog i sam testirani, da se mora znati tko su ‘ti zaraženi’ da bi ih se stigmatiziralo."

Oni koji šalju takve poruke krše barem dva zakona - Zakon o zaštiti prava pacijenata te Zakon o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prijava je zaprimljena te se vrše istražne radnje. Policija će učiniti sve kako bi se zaustavilo slanje tog popisa", izjavila je glasnogovornicaPU šibensko-kninske, Marica Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo