NOVOST JE BESKONTAKTNI ČIP / MUP počeo izdavati nove vozačke dozvole: Zahtjev možete ispuniti online ili na policiji, a evo kako izgledaju

Image
Foto: MUP/Screenshot

Cijena vozačkih dozvola neće se mijenjati, a zahtjev za njihovu izradu građani mogu obaviti online ili fizički u policijskim upravama ili postajama. Novi čip koji je najveća promjena u novim vozačkim dozvolama sadrži sve osobne podatke vozača, kao i sve ostale podatke ispisane na dokumentu

20.12.2023.
10:17
MUP/Screenshot
VOYO logo

Ministarstvo unutarnjih poslova RH i AKD započelo se s izdavanjem novog dokumenta elektroničke vozačke dozvole Gen2.

Na službenim stranicama MUP-a objavljeno je kako deset godina nakon izdanja prve elektroničke vozačke dozvole s beskontaktnim čipom građani ponovno imaju moderan dokument.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Grafički elementi zaštite osuvremenjeni su i dodatno osnaženi novim, modernim DOVID elementom čime je značajno umanjena mogućnost krivotvorenja. No, najveće promjene nastale su na hardverskoj komponenti, beskontaktnom čipu, koji ima najnoviji operativni sustav i kriptografski mehanizam, certificiran prema najvišim standardima sigurnosti", stoji u priopćenju.

Image
Foto: MUP/Screenshot

Jure Sertić, glavni direktor AKD-a kazao je kako RH stoji na visokom mjestu kada je riječ o kvaliteti izrade i isporuke dokumenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Promjena čipa uvjetovala je nadogradnju cjelokupnog ICT sustava", kazao je. Kako do vaše nove vozačke dozvole?

Cijena vozačkih dozvola neće se mijenjati, a zahtjev za njihovu izradu građani mogu obaviti online ili fizički u policijskim upravama ili postajama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: MUP/Screenshot

"Vozačka dozvola RH je visokotehnološki proizvod, elektronički čitljiv u svim državama članicama EU, a svojom tehnologijom će moći odgovoriti na sigurnosne izazove u narednim godinama", poručio je ministar Davor Božinović te se zahvalio stručnjacima koji su radili na realizaciji nove vozačke dozvole.

Podsjetimo, 1. srpnja 2013. Republika Hrvatska je kao jedna od prvih država članica EU započela s izdavanjem elektroničke vozačke dozvol, dokumenta s beskontaktnim čipom, potpuno usklađenog s relevantnim međunarodnim normama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz softverske komponente na čipu, razvijen je i uspostavljen kompleksan ICT sustav koji se sastoji od sustava prikupljanja, provjere i dostavljanja podataka za personalizaciju, te sustava za personalizaciju, praćenje proizvodnje i završnu kontrolu. Čip sadrži sve osobne podatke vozača, kao i sve ostale podatke ispisane na dokumentu.

POGLEDAJTE VIDEO: Policajci idu iza rešetaka. Među petoricom uhićenih, 3 šefa. Božinović: 'Nerazumljivo mi je takvo postupanje'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo