NEVRIJEME NA SJEVERNOM JADRANU / Munje su parale nebo, pijavice dizale u zrak čamce i bacale ih na kopno, čupale beton

Munje su parale nebo nad Hrvatskom, a pijavice radile kaos u priobalju, dizale u zrak čamce i bacale ih na kopno, čak i čupale beton

28.7.2019.
18:50
VOYO logo

Nezapamćeno nevrijeme koje je sinoć pogodilo Istru imalo je tragičan epilog na slovenskoj strani. Grom je kod Kopra ubio 71-godišnjaka.

Munje su parale nebo i nad Hrvatskom, a pijavice radile kaos u priobalju, dizale u zrak čamce i bacale ih na kopno, čak i čupale beton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nesvakidašnji prizori na Krku - tri opasne pijavice velikom su se brzinom približavale obali, a navodno su podignule i na kopno izbacile dva glisera te porušile stabla.

Za Istru i Kvarner izdano je i crveno upozorenje Državnog hidrometeorološkg zavoda. Nevrijeme je počelo već jučer, a snažan vjetar lomio je stabla u središtu Pule. Neko vrijeme zrakoplovi nisu mogli sletjeti pa su kružili iznad Cresa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Tijekom jučerašnjeg dana bilo je 18 intervencija, najviše intervencija je bilo na uklanjanju stabala i grana koje su padale na cesti. Što se tiče današnjeg dana, još je sedam intervencija odrađeno'', kazao je Nenad Ilisić, zapovjednik JVP Pula.

Obilna kiša cijeli dan pada i u Rijeci, no građani kažu da osvježenje od sparina dobro dođe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No ovakvog nevremena pribojavali su se poljoprivrednici.

U Virovitičko- podravskoj županiji vjetar, tuča i kiša uništili su plastenike, urušili stabla i upropastili urod. Kiša je bila i u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako u nešto manjim razmjerima, olujno nevrijeme nije zaobišlo ni Dalmaciju. Obilna kiša ulice je prekrila vodom.

U susjednoj Sloveniji zbog snažnog nevremena izgubljen je život. U Kopru je munja pogodila 71-godišnjeg muškarca. ''Oko 30 minuta smo primjenjivali postupak oživljavanja, no onda smo shvatili da su ozljede preteške'', kazao je liječnik Matej Rubelli Furman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljeto, a naizgled jesen. Ovakva nevremena izazivaju materijalne štete, no neće još dugo trajati. 

''Od sinoć do danas poslijepodne na kvarnerskim otocima izmjereno je ukupno oko 90 litara kiše po četvornome metru. Toliko prosječno padne u cijelom lipnju i srpnju zajedno! Uzrok svim ovim nestabilnostima je dublja ciklona koja se je premještala iz Sredozemlja prema Jadranu- prilično neuobičajena za ljetne mjesece. Sutra slijedi postupna stabilizacija'', najavila je RTL-ova meteorologinja Željka Pogačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od sutra, čini se, najgore od ljetnog vremena bit će iza nas.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo