Mudro odabrali zanimanja, sada dobro zarađuju, a traže ih i u Europi

Programer, analitičar računalnih sustava, zubar, medicinska sestra i farmaceut.

28.2.2014.
11:04
VOYO logo

Prema popisu 100 najboljih radnih mjesta u 2014. godini, koji su objavili američki mediji, prvih pet zanimanja su programer, analitičar računalnih sustava, zubar, medicinska sestra i farmaceut.

Glas Slavonije istražio je kakva je situacija s ovih pet zanimanja u Hrvatskoj i jesu li doista i u nas ovo financijski najisplativija radna mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrhunski se uvijek snađu

"U svakoj struci ima onih koji se snađu i nametnu vrhunskom kvalitetom i onih koji i ne prođu tako dobro. Samo na području Osijeka djeluje 100-tinjak stomatoloških timova i ne možemo reći da su baš svi oni bogataši i da su super uspješni. Tek je desetak ambulanti koje stvarno dobro zarađuju. Onima koji misle ovo studirati samo radi novca, to ne bih nikada preporučio, jer se ovaj posao mora voljeti i imati talenta. Danas je situacija još teža jer rijetko tko ulaže u zubnu estetiku", kaže osječki stomatolog Mladen Siber.

Medicinske sestre su jednoglasne u zaključku kako njihovo zanimanje sigurno nije među onima od kojih ćete dobro živjeti u Hrvatskoj. Naime, za medicinske sestre u ovom trenutku se uopće ne nudi dovoljno radnih mjesta, a treba reći i da sestre sa svim dodacima i stažom u Hrvatskoj zarade jedva 7.000 kuna, a u Njemačkoj samo kao njegovateljice mogu zaraditi 2.000 eura mjesečno. Stoga je ovo zanimanje isplativo u EU ili u SAD-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije svejedno radite li u Osijeku ili Zagrebu

Programeri u Hrvatskoj imaju prosječnu plaću od 6.000 kuna. Naravno, ne vrijede svi programeri jednako, kako nam objašnjava Netgenov programer i voditelj osječke poslovnice

Mario Ivančić

. Plaće variraju i pojedinci zarađuju i nekoliko tisuća više od programerskog prosjeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kvalitetnih ljudi kronično nedostaje i zato su i plaće za naše prilike dosta dobre. Ima u Osijeku programera koji zarađuju i 10.000 kuna mjesečno, ali takvih ipak nema mnogo. Plaće rastu odlaskom u Zagreb gdje se za iste poslove može zaraditi između 10 i 20 posto više nego u Osijeku, a odlaskom u inozemstvo plaće se mogu i udvostručiti ili utrostručiti", kaže Ivančić referirajući se na kolegu iz Osijeka koji je otišao raditi u Njemačku gdje mjesečno zarađuje 3.000 eura, ima plaćen stan, a jedini troškovi su mu hrana i režije. Osim solidnih plaća, dobri programeri imaju privilegij čestog mijenjanja poslodavca i biranja boljih prilika. Ne moraju strahovati ni od otkaza jer čak i u tom slučaju za samo nekoliko dana mogu birati gdje će se zaposliti. http://www.glas-slavonije.hr/227513/1/Pogodili-su-s-odabirom-zanimanja-sada-vrhunski-zaradjuju-i-traze-ih-u-Europi

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo