MOSTOVKA POKRENULA LAVINU /

Mučna iskustva iz hrvatskih bolnica: 'Držali su me, a ja sam vrištala od bolova i molila da prestanu'

Image
Foto: Pixabay

Ivana Ninčević Lesandrić u Saboru je ispričala kako su joj kiretažu radili bez anestezije

12.10.2018.
10:15
Pixabay
VOYO logo

Zastupnica Mosta Ivana Ninčević Lesandrić u četvrtak je pred svojim kolegama u Saboru, ali i cijelom hrvatskom javnošću koja je pratila sjednicu, u samo nekoliko rečenica razotkrila horor u hrvatskom zdravstvu koji prolaze žene.

Mostovka je tijekom rasprave o opozivu ministra zdravstva Milana Kujundžića ispričala kako je nedavno završila na Hitnoj pomoći zbog spontanog pobačaja u trećem mjesecu trudnoće. U bolnicu je kaže otišla s punim povjerenjem, kao i svaki građanin, a dočekali su je uvjeti 'na razini 15. stoljeća', iako smatra da je tada bilo puno bolje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svezali su mi ruke i noge i započeli proces kiretaže na živo. Struganje maternice, unutarnjeg organa bez anestezije. To je bilo mojih 30 najmučnijih minuta u životu. Mogla bih vam svaku sekundu prepričati jer je trajala kao vječnost. To je 30 minuta ponižavanja svake žene od tisuća žena koje su potpisale peticiju. Mislite da ženi nije dovoljna činjenica što je izgubila dijete i emocionalni stres koji prolazi nego nas još moraju na Hitnoj dodatno fizički iskasapiti i uništiti. Moje pitanje je jednostavno, namjeravate li ovo promijeniti i kada jer ne želim da ovo više prođe niti jedna žena", upitala je Ninčević Lesandrić.

"Samo su me polegli na stol i krenuli s gratanjem moje utrobe"

Zastupnica je za Slobodnu Dalmaciju kasnije ispričala da se to dogodilo u splitskoj bolnici u veljači ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Došla sam tamo i nisam znala koji je postupak, ali ono što sam doživjela je bilo zaista jezivo. To su užasni bolovi, ali moram istaknuti da su me spasile sestre i liječnice, bile su odlične unutar mogućnosti koje imaju. Naime, kako je vrijeme prolazilo ja sam rekla da više ne mogu izdržati, ali su me te krasne žene držale za ruku i govorile da će uskoro biti gotove, čak su i brojile...".

"Nakon zahvata sam saznala da ipak postoji anestezija koja se daje tijekom ovog postupka, ali je neki dobiju, a neki kao ja - ipak ne. Ne znam u čemu je zaista stvar i kako je u drugim bolnicama, te je li nedostajalo anesteziologa ili što, ali tu bol i traumu neću nikada zaboraviti. Samo su me polegli na stol i krenuli s gratanjem moje utrobe. A onda sam saznala da postoje stotine žena koje su doživjele isto", kaže nam zastupnica koja je rekla da joj je to bilo "30 najmučnijih minuta u životu", rekla je Ninčević Lesandrić za Slobodnu Dalmaciju. 

Brojne žene imaju slična traumatična iskustva

Inače, kiretaža  je medicinski postupak struganja sluznice maternice. Da bi se instrumentima, tj. kiretom moglo doći do sluznice treba se prvo proširiti grlić maternice. Vrši se najčešće kod pobačaja zbog odstranjenja zaostalog i suvišnog tkiva.  KIretaža se primjenjuje i kod nekih drugih medicinskih indikacija.

Nakon što je zastupnica s javnošću podijelila svoje mučno iskustvo, javile se su brojne žene koje su prošle slično. Njihove ispovijesti pročitajte u nastavku:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Facebook
Image
Foto: Facebook
Image
Foto: Facebook
Image
Foto: Facebook
Image
Foto: Facebook
Image
Foto: Facebook
Image
Foto: Facebook
Image
Foto: Facebook
Image
Foto: Facebook
Image
Foto: Facebook

>>> Ukoliko imate slična iskustva slobodno nam se javite putem naše Facebook stranice Vijesti.hr ili na e-mail: vijesti.hr@rtl.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo