Muče ih zmije, a ne smiju ih ni ubijati ni hvatati

Jedino što biste smjeli učiniti kada vam zmija uđe u automobil ili kuću je pustiti je da se sama vrati u prirodu. Sve drugo zakonom je zabranjeno.

14.8.2011.
13:00
VOYO logo

"Stavila sam ruku da iščupam dvije koprive i osjetila kao da me nešto ubode, a ona se omotala oko cvijeća i ja sam ju morala dodirnut", u strahu prepričava Vesna Štimac.

Nije ona jedina koja ima problem sa zmijama. I drugi Osječani sretali su se često ove godine s njima - u dvorištima, poljima, automobilima. Uplašeni građanima moraju odabrati, ili pozvati pomoć vatrogasaca ili sami okušati sreću sa zmijom. A tada i jedni i drugi krše zakon. Jedino legalno bi bilo zaključati se u kuću i čekati da zmija pronađe put nazad u prirodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatrogasna postrojba koja je jedina u Hrvatskoj obučena za lov zmija nalazi se u Osijeku, no ni oni ne bi smjeli bez dozvole Ministarstva hvatati zmije jer je to zakonom zabranjeno, piše Dnevnik.hr.

Iz te postrojbe ističu da su ove godine ipak intervenirali već 50-ak puta. Zmije su odvozili u ZOO gdje ih preuzima udruga AWAB koja liječi i pušta na slobodu u suradnji s upravom za zaštitu prirode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi nismo ovlašteni servis za tu djelatnost, ali izlazimo na poziv naših građana i u biti radimo uslužnu djelatnost upravo zato da se zmije ne bi ubijale", pojasnio je vatrogasac Tomislav Zagorščak. U Zagrebu isti posao legalno obavlja sklonište za nezbrinute životinje u Dumovcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo