Mrsić najavio uvođenje e-radnih knjižica

S prvim danom iduće godine u Hrvatskoj će početi primjena e-radne knjižice. Ona će postati obvezna 1. srpnja 2013., kada Hrvatska uđe u EU.

5.6.2012.
10:50
VOYO logo

''S prvim danom iduće godine u Hrvatskoj će početi primjena e-radne knjižice. Ona će postati obvezna 1. srpnja 2013., kada Hrvatska uđe u EU'', najavio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić . Najavio je i uvođenje prijave i odjave radnika putem interneta, i to u roku od 24 sata, a ne kao sada, u roku osam dana. Time će se omogućiti bolja kontrola tržišta rada, pa i njegova 'crnog' dijela.

''Cilj je osigurati slobodu kretanja radne snage, što traži i EU, kao i e-radne knjižice, jer se ovakva kakva je u Hrvatskoj ne priznaje. Osim staža, kvalifikacija i obrazovanja u toj će knjižici biti upisane i specijalizacije, a radnicima će koristiti jer će putem nje moći provjeriti i jesu li im poslodavci uplatili doprinose, poreze i drugo'', kazao je Mrsić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svemu tomu prethodi povezivanje i spajanje više baza podataka (mirovinskog, zdravstvenog, zavoda za zapošljavanje, Regosa...) u jedinstven registar.

Mrsić je uvjeren i kako će se do iduće godine znatno povećati broj e-računa u Hrvatskoj, kojih je sada, prema podacima koje je iznijela predsjednica Uprave Fine Anđelka Buneta, oko 100 tisuća i to većinom tvrtki, piše HRT. To su zapravo sve Finini digitalni certifikati za kojima potreba svakim danom sve više raste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo