neusuglašena borba s covidom / Može se cijepiti u ljekarni, ali ne u Gradskim ljekarnama Zagreb: 'To bi bilo kršenje epidemioloških mjera'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Gradska ljekarna Zagreb u svakom smislu i pogledu podržava cijepljenje, naglasila je ravnateljica Nada Jambrek

5.11.2021.
9:45
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

U akciju cijepljenja u ljekarnama u Zagrebu uključeno je svega osam ljekarni, a među njima nisu Gradske ljekarne Zagreb. Ljekarne u kojima se provodi cijepljenje protiv bolesti COVID-19 je zajednički projekt Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Hrvatske ljekarničke komore, pod nazivom „Ljekarna kao mjesto cijepljenja protiv COVID-19 bolesti“. 

U ljekarnama koje su u sustavu Gradske ljekarne Zagreb nije se moguće cijepiti jer se primarno u ljekarnama osigurava opskrbljenost pučanstva lijekovima, medicinskim i drugim proizvodima, uz koje treba istaknuti i vrlo bitnu savjetodavnu ulogu ljekarnika, zaključili su nakon provedene analize u Gradskim ljekarnama Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Magistri farmacije, kao i farmaceutski tehničari koji rade u ljekarnama nisu ovlašteni za provođenje cijepljenja, piše Zagreb.info. Ravnateljica Gradskih ljekarni Zagreb Nada Jambrek napomenula je kako su za provođenje cijepljenja ovlašteni su liječnici, doktori medicine.

''Kada se govori o cijepljenju u ljekarnama misli se na situaciju kada liječnici dolaze u ljekarnu cijepiti pacijente prema prethodnom dogovoru. Gradska ljekarna Zagreb nastoji zaštititi svoje radnike i pacijente provođenjem svih epidemioloških mjera od strane HZJZ, kao i provođenjem svih Odluka Stožera civilne zaštite RH. Shodno navedenom, u prostor svake oficine predviđen je ulazak određenog broja pacijenata'', izjavila je Jambrek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
po županijama /

Ovdje je detaljan popis ljekarni u kojima se također možete cijepiti: Provjerite koja vam je najbliža

Image
po županijama /

Ovdje je detaljan popis ljekarni u kojima se također možete cijepiti: Provjerite koja vam je najbliža

Ravnateljica upozorava kako ulazak i boravak većeg broja osoba od navedenog u svaku ljekarnu predstavlja ozbiljno i opasno kršenje epidemioloških mjera.

''Kada bi u prostoru ljekarne boravili liječnik koji je ovlašten za cijepljenje i pacijenti koji su se došli cijepiti, to bi predstavljalo dodatnu ugrozu za radnike Gradske ljekarne Zagreb i pacijente koji posjećuju ljekarnu radi svojih potreba, dakle to bi predstavljalo kršenje epidemioloških mjera određenih od strane HZJZ i Stožera Civilne zaštite RH'', napominje Jambrek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pacijenti koji se cijepe se trebaju kraće vrijeme zadržati u blizini, radi mogućih reakcija na cjepivo. Za vrijeme potencijalnog vremena cijepljenja pacijenti koji su došli ostvariti svoja prava bili bi u navedenom onemogućeni, jer bi čekali na uslugu.

Gradska ljekarna Zagreb u svakom smislu i pogledu podržava cijepljenje, napominju no naglašavaju kako je činjenica da je cijepljenje postupak koji se kvalitetnije, brže i jednostavnije i jeftinije može provesti u ordinacijama opće /obiteljske medicine od strane ovlaštenih osoba - liječnika, odnosno medicinskih tehničara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo