Predsjednički izbori / Ulazi u drugi krug: Može li Zoran Milanović u utrku za Pantovčak i tko bi uopće bio za njega?

Bi li ujedinjena ljevica uopće stala uz bivšeg SDP-ovog premijera?

9.12.2018.
10:00
VOYO logo

Prekjučer smo u ekskluzivnoj RTL-ovoj anketi doznali da predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović u utrci za drugi predsjednički mandat može ugroziti bivši SDP-ov premijer.

Zoran Milanović kao neovisni kandidat osigurao bi drugi krug. Potpis je pao i Amsterdamska koalicija u kojoj su GLAS, HSS i IDS, sada i formalizirana, kreće u utrku za, kako kažu, nikad važnije Europske izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kažu i da su prava brana desnici i ekstremizmu, a nakon europskih na redu su im pripreme za predsjedničke izbore.

Može li bivši premijer računati na njihovu potporu, obzorom da ga često pozivaju na svoje skupove?

"Gospodin Milanović treba pokazati interes ide li na izbore, ako ga pokaže onda ćemo sjesti i razgovarati“, kazala je predsjednica GLAS-a, Anka Mrak Taritaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa ćemo vidjeti ima li taj čovjek ili žena snagu pobijediti Kolindu Grabar-Kitarović i donijeti novo svjetlo na zagrebačko brdo", poručio je Krešo Beljak, predsjednik HSS-a.

Anketa Promocijeplus za RTL pokazuje da u prvom krugu nitko ne bi osigurao pobjedu. Uz dominantnu podršku Kolindi Grabar-Kitarović u drugi krug bi ušao upravo Zoran Milanović. Politički analitičar Krešimir Macan smatra da je to dobar start.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je vjerojatno pokupio glasove koje sad ima SDP sa 17 posto, s onima bliskom lijevoj koaliciji. To je onaj nulti rejting bez da išta radiš. Sada se očekuje ili kandidat SDP-a ili da Milanović ide a onda bi taj postotak mogao samo rasti", smatra Macan.

Kolinda: Na sjednici Vlade neću samo sjediti i šutjeti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako stvari sada stoje, u drugom krugu ipak bi slavila aktualna predsjednica s 55 posto, dok bi Milanović osvojio 35 posto glasova.

"Tu će biti bitna kampanja i kontrola biračkih odbora na sam dan izbora. Jedino su to izbori gdje nema višestranačkih odbora", kazao je Macan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok u SDP-u kažu da razgovaraju s mnogima pa tako i s Milanovićem, on o ideji da trči ovu utrku izbjegava govoriti.

Kada je Milanović u pitanju ni u HDZ-u nisu od puno riječi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„O tome ćemo odlučivati kada ona jasno artikulira svoj stav, budući da je na njoj da kaže prvi korak onda ćemo to komunicirati“, poručio je predsjednik HDZ-a, Andrej Plenković.

Na to bismo mogli čekati do svibanjskih europskih izbora, a onda i doznati hoće li doći do okršaja dvoje političara koji nikad nisu skrivali međusobnu netrpeljivost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo