MOŽE LI KATEDRALU U ZAGREBU ZADESITI SUDBINA NOTRE DAME? / Voditelj obnove uvjerava da ne, ali postoji mnogo ozbiljniji problem

Image

Najveće drveno krovište nema ugrađen stalan sustav obrane od požara te bi evenvutalno gašenje ovisilo isključivo o ljudima

16.4.2019.
16:49
VOYO logo

Golema plamena buktinja u ponedjeljak u svega nekoliko sati uništila je središnji toranj i krovište katedrale Notre-Dame, pariške, francuske i svjetske kulturne znamenitosti. Požar je počeo na dijelu koji se renovira, i brzo zahvatio okvir od hrastovih greda te se proširio na čitavo krovište.

Image
KATASTROFALNA ŠTETA NA NOTRE DAMU: /

Znamenita katedrala proživljava svoje najteže trenutke

Image
KATASTROFALNA ŠTETA NA NOTRE DAMU: /

Znamenita katedrala proživljava svoje najteže trenutke

'Krovište je najveće u Hrvatskoj, ali nema opasnosti'

Obzirom na to da je i katedrala Sv. Stjepana i Ladislava u Zagrebu već dugo u procesu obnove, može li slična tragedija zadesiti i Zagrebačku katedralu. Inženjer Damir Foretić, voditelj obnove Zagrebačke katedrale uvjerava da ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Konstrukcija od drvenog krovišta dobra je i suha, na njoj nema radova i zatvorena je za posjetitelje", rekao je za 24 sata i pojasnio kako se za razliku od Pariza ne obnavlja drveni dio konstrukcije. "Kod nas nema opasnosti da će se ponoviti situacija kao u Parizu. Krovište katedrale najveće je drveno krovište u Hrvatskoj, ali radovi su na zvonicima koji su od kamena pa nema opasnosti od požara", pojašnjava.

No ako do dođe do požara, gašenje bi ovisilo isključivo o ljudima - onima koji se tamo zateknu i vatrogascima jer krovište nema ugrađeni stalan sustav gašenja poput prskalica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Požar toliko silovit da su se zvona topila

I to ne bi bio prvi požar. Katedrala čija je gradnja počela u 12. stoljeću, otprilike kad i Notre Dame, gorjela je dva puta i to u razmaku od svega dvadesetak godina 1624. i 1645. godine. Drugi požar, koji je progutao gotovo čitav Gradec i Kaptol zahvatio je i krovište katedrale. Rastopila su se zvona, srušili su se svodovi i stradala je većina korskih klupa. Izgorjeli su crkveni dokumenti, novac i knjige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo