Može li Europa bez plastike - vidjet ćemo od subote kada Unija u potpunosti zabranjuje, primjerice, plastične štapiće za uši, slamke i jednokratni pribor za jelo. Zamijeniti bi ih trebale ekološkije, ali i puno skuplje varijante od papira ili drveta pa je pred vratima i rast cijena u ugostiteljstvu, osobito u dostavi hrane.
Iz kuhinje ovog restorana dostava hrane već je krenula u ekološki
prihvatljivijoj ambalaži od plastične, a na njihovoj terasi uz
more više nema ni plastičnih slamki koje lako završe u
moru.
''Naš šef je krenuo i prije tog zakona s tim. Burgere i pomfri
smo već stavljali u te papirnate. Neke stavke smo već uspjeli
riješiti kao što su slamke, čaše su još tu negdje'', kazala je
Marija Grgić, voditeljica restorana u
Zadru.
Europska unija donijela je Direktivu o plastici za jednokratnu
upotrebu prije dvije godine i od 3. srpnja ona se potpuno
izbacuje iz uporabe. Kako Zakon o gospodarenju otpadom čeka drugo
čitanje, u Hrvatskoj se potpuno izbacivanje plastike prolongira
do donošenja Zakona.
''Recikliranje je jedan jako veliki mit o rješenju zagađenja
plastikom, on je dio rješenja, ali nikako nije rješenje. Tako da
rješenje su jedino i isključivo sustavi za ponovnu uporabu. I to
očekujemo da će se kroz podzakonske akte koje je Ministarstvo
najavilo u izvješću na prijedlog zakona riješiti u narednom
razdoblju'' Zakona'', rekla je Anamarija
Mileusnić iz Zelene akcije.
Jednokratni pribor za jelo, posude za hranu i poklopci, čaše,
štapići za uši, štapići za pričvršćivanje balona, vrećice – sve
što je od plastike ide u povijest.
''Zamijetila sam čim sam došla papirnatu slamku, ne smeta mi,
super je i podržavam apsolutno. Previše je plastike u moru i oko
nas, tako da svaka čast, super'', kazala je Ana Lipošćak iz
Zadra.
Ekološka alternativa jednokratnoj plastici je kartonska ili
drvena ambalaža i pribor, ali to je skuplja varijanta, pa je
izvjesno da će ugostitelji poskupjeti dostavu hrane za par
kuna
''Realno te dvije kune baš ništa ne znače. Pozdravljam stvarno to
i eto te dvije kune, dat ćemo ih..'', rekla je Nives Klobučar iz
Gradišta.
''Ne želimo na kraju krajeva izgubiti naše goste, ali što će biti
na kraju ljeta, vidjet ćemo to sve kad zbrojimo i oduzmemo.
Vjerojatno će neko poskupljenje biti, ali točne iznose ne mogu
vam još reći'', izjavila je Marija Grgić, voditeljica restorana u
Zadru.
Do donošenja Zakona hrvatski ugostitelji računaju potrošiti
jednokratnu plastiku koju imaju na zalihi. Kazne bi se nakon toga
mogle kretati između 10 tisuća i 200 tisuća kuna.