Uspon i pad Milijana Brkića / Može li Brkić 'preživjeti' u HDZ-u? 'Najelegantnije rješenje bilo bi da sam odstupi, no njemu to nije opcija'

Zbog afere oko prisluškivanja bivše supruge i kaznenu prijavu, za Brkića ostaje pitanje može li preživjeti u HDZ-u?

22.4.2019.
20:00
VOYO logo

Nakon što je protiv Milijana Brkića podignuta kaznena prijava, a osječko Općinsko državno odvjetništvo potvrdilo da ga istražuje, o zamjeniku HDZ-a rasprava o zamjeniku HDZ-a očekuju se u utorak na užem Predsjedništvu HDZ-a. 

Hoće li preživjeti ovu aferu koja je samo jedna u nizu u kojoj se spominje njegovo ime - u HDZ vlada zavjet šutnje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako po funkciji jedan uz drugoga, šef HDZ-a Andrej Plenković i njegov zamjenik Milijan Brkić, do sada su vješto izbjegavali poglede. Je li vrijeme da, kao nekad, oči u oči popričaju nakon još jedne Brkićeve afere?

Plenković je Brkića kao zamjenika naslijedio od Tomislava Karamarka. Iako različiti, u početku se činilo da sve funkcionira. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U odličnim smo odnosima na kraju krajeva mi smo generacija, 70. godište, on i ja, imamo puno toga zajedničkog i u odličnim odnosima", kazao je Milijan Brkić u rujnu 2016. godine.

No, da su različiti jasno je već i iz životnog puta. Brkić je nakon ranog umirovljenja u specijalnoj policijskoj jedinici Alfe, jedno vrijeme radio i kao vozač i osobni čuvar Nikice Gabrića. Poznanstvo s Tomislavom Karamarkom otvorilo mu je vrata SOA-e, a radio je i kao zamjenik ravnatelja policije. Karamarko ga je uveo i u visoku politiku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja nisam bila baš oduševljena, ali budući da je on zaista molio, preporučio ga kao hrvatskog dragovoljca branitelja, ja sam to tada i učinila. Tada mi je ministar unutarnjih poslova Karamarko rekao da će on biti zahvalan, citiram, do groba", kazala je bivša premijerka Jadranka Kosor, prije nekoliko dana.

Iako mu se ime spominjalo i oko prepisivanja diplomskog rada, uskoro postaje jedan od najmoćnijih ljudi stranke. S  Plenkovićem se razilazio oko mnogo čega, a posebno kada je odbio glasovati za Istanbulsku konvenciju. "HDZ kao takav mora njegovati tradicionalne vrijednosti", poručio je Brkić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrsni operativac stranke, uskoro se našao pod sumnjama. Prvo za slučaj elitne prostitucije, a uslijedila je i afera SMS. Što se više detalji afere otkrivaju situacija je napetija. 

No, tužiteljstvo utvrđuje da Brkić nije odao tajnu u slučaju elitne prostitucije, a ne spominje ga se niti u optužnici za aferu SMS. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam u optužnici, na žalost mnogih dušebrižnika. Poručujem svima da sam ja u HDZ-u i ostajem. Ja nisam od onih koji napuštaju bilo kakvu borbu. Ostajem se boriti još više još jače", poručio je Brkić u veljači.

A to mu ostaje i zbog nove afere oko prisluškivanja bivše supruge i još triju žena. Uz kaznenu prijavu, za Brkića ostaje i pitanje može li preživjeti unutar HDZ-a?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Može li Brkić preživjeti u HDZ-u?

"Iako je Brkić u HDZ-u marginaliziran već neko vrijeme, sve dok nema optužnice, čini se, može 'preživjeti'. Kada dođe optužnica, pitanje je što će napraviti s obzirom na to da mu je sužen manevarski prostor. Kao zamjenil predsjednika stranke, Brkić je odabran na Saboru stranke i po Statutu to bi značilo nove izbore i to po principu - jedan član, jedan glas. Isto tako, novi Satut ima opciju disciplinskih mjera no ostaje pitanje bi li se Plenković, u jeku kampanje za Europske izbore, u tu mjeru usudio ići", kazala je Damira Gregoret. 

Kaže kako bi najelegantnije rješenje bilo da Brkić sam odstupi. U pravo je to napravio Drago Prgomet kada je na čelu stranke bio Tomislav Karamarko. "Najave da će se na stranačkim tijelima razgovarati o njegovoj budućnosti baš ide za tim da se napravi pritisak na samog Brkića. No, ono što smo od njega mogli čuti proteklih mjeseci, njemu to nije opcija. Ima i on svojevrsno opravdanje - Božidar Kalmeta, koji je prošle godine nagrađen pozicijom glavnog tajnika, a znamo da ima optužnicu i traje sudski postupak. Najvažnije je pitanje u ovom trenutku hoće li se Brkić u utorak uopće pojaviti na užem Predsjedništvu stranke", dodaje Gregoret. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je kako se više od tjedan dana, od pokretanje istrage, Plenković nije čuo sa svojim zamjenikom stranke. "To je apsolutno nevjerojatno, s obzirom na to da znamo da je u proteklih tjedan dana Brkić kritizirao pojedince zbog onoga što su napravili od institucija. Ista je situacija s političkim tajnikom Lovrom Kuščevićem i glavnim tajnikom Gordanom Jandrokovićem koji, doduše, znakovito poručuje kako će s njim o tome razgovarati kada za to dođe vrijeme. Jedino tko mu, ovako prema van, drži leđa je Kolinda Grabar Kitarović koja je poručila kako je svatko nevin dok mu se ne dokaže krivnja. No, ona jest u specifičnoj situaciji. On je bio glavni tajnik stranke kada je ona postala predsjednica i upravo je on odradio dobar dio njezine kampanje", kaže Damira Gregoret.

Prema najavama, vrh stranke uskoro bi mogao odlučivati o sudbini Milijana Brkića. Postavlja se pitanje, je li ovo početak kraja obračuna između premijera i Brkića? No tu treba podsjetiti na 2016. godinu, kada je Plenković odabran. Tada su najviše glasova stranke imali Zlatko Hasanbegović i Darko Milinović. Oboje su prošlost u HDZ-u. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvi logičan korak bi bio da ga Plenković smijeni s pozicije podpredsjednika Sabora. A u tome bi mu pomogla i oporba koja je već počela najavljivati, ako DORH pošalje zahtjev za skidanje saborskog imuniteta da će pokrenuti postupak za njegovu smjenu", kaže Gregoret. 

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo