Gost Direkta Ante Pranić / Mostov gradonačelnik Vrgorca kojeg HDZ proziva zbog plaće: 'Apsolutni sam volonter, trošak grada prema meni je nula kuna'

'Srezali smo plaće u gradskoj upravi jer su nam oni koji nas prozivaju ostavili milijune dugova', kazao je gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić u RTL Direktu

25.1.2018.
22:36
VOYO logo

Mostovog gradonačelnika prozvao je vrgorački HDZ da si je udvostručio plaću, što on demantira. "Plaća mi je nula kuna, apsolutni sam volonter, službeni mobitel nikad nisam koristio, tako da je trošak Grada Vrgorca prema meni nula kuna. Od 1. 1. sam saborski dužnosnik, a prvu plaću primit ću u veljači", izjavio je Ante Pranić u RTL Direktu, pojasnivši kako je došlo do nesuglasica.

"Prvo smo srezali plaće u gradskoj upravi jer su nam oni koji nas prozivaju ostavili milijune dugova. Da bismo mogli povećati plaće svim gradskim dužnosnicima morali smo povećati gradonačelničku plaću. Ali ta će odluka biti stornirana", rekao je Pranić, koji je podnio ustavnu tužbu zbog "Lex šerif". Više doznajte u videu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pranić ističe da su u vrgoračkoj gradskoj upravi smanjili broj zaposlenika za 25 posto, kao i da su postigli 100 milijuna kuna ulaganja te popunjenost gospodarske zone od 90 posto.

Koji grad je najštedljiviji

Nažalost nema sustava ocjenjivanja za lokalnu upravu, ali nema sumnje da i ondje rade sve sami odlikaši. Ali zato znamo koji su gradovi u plaćama najštedljiviji, a koji su najrastrošniji. Rastrošni su svi koji na plaće svojih službenika troše više od deset posto svog proračuna, a takvih je čak jedna trećina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najštedljiviji grad, pokazalo se, jest Pleternica koja je za plaće u gradskoj upravi 2015. izdvojila samo 3,41 posto proračuna, imaju tek 15 zaposlenih s prosječnom plaćom  
od 4.750 bruto.   

I gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić ima treću najmanju plaću gradonačelnika u Hrvatskoj, neto od  7.051 kuna, prema podacima za 2015., danas je ta plaća zbog porezne reforme sigurno nešto viša. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A najmanju gradonačelničku plaću prima gradonačelnik Vrgorca, Ante Pranić koji si je po dolasku na vlast plaću srezao na 4.124 kune neto. Ali Pranić je svima u gradskoj upravi smanjio plaću i to skoro za pola. Sa 8.280 kuna bruto na samo 4.700 kuna.

Nakon te vijesti javio se Vrgorački HDZ koji je objavio da je podatak o najnižoj plaći gradonačelnika Pranića netočan jer je gradsko vijeće Vrgorca 5. prosinca gradonačelničku plaću povećalo za dva i po puta, na 9.000 kuna neto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo