IDEMO LI NA REFERENDUM? / Most tvrdi da ima dovoljan broj potpisa: Ustavni stručnjak objašnjava zašto bi njihov referendum mogao pasti

Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Most tvrdi da su prikupili dovoljno potpisa za referendum o COVID potvrdama i donošenju mjera u epidemiji

19.12.2021.
21:00
Emica Elvedji/PIXSELL
VOYO logo

Barem 368 446 građana protiv je COVID potvrda, jer Most tvrdi skupili su dovoljan broj potpisa za referendum.

"Prema prvim rezultatima možemo reći da imamo dovoljan broj potpisa. O kojem je broju riječ još uvijek ne možemo reći jer traje skupljanje lista i detaljno pregledavanje i  prebrojavanje potpisa pa ćemo s detaljnijim informacijama izaći u srijedu", kazala je saborska zastupnica Marija Selak Raspudić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čim se zastupnici vrate u klupe, Saboru će predati zahtjev za raspisivanje referenduma i popise kojima dokazuju da je to zatražilo 10 posto od ukupnog broja birača. Hrvatski sabor može zatražiti provjeru potpisa, a u kojem roku nije propisano. 

"Ako se utvrdi da ima dovoljno potpisa Sabor može donijeti odluku za raspisivanje oba referenduma ili jednog ili zatražiti od Ustavnog suda da se očituje jesu li ispunjene  sve pretpostavke za provođenje referenduma", objasnio je Mato Palić, stručnjak za Ustavno pravo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ide referendum? /

Iz MOST-a objavili da su skupili dovoljno potpisa za referendum: Kažu da će sve informacije objaviti u srijedu

Image
ide referendum? /

Iz MOST-a objavili da su skupili dovoljno potpisa za referendum: Kažu da će sve informacije objaviti u srijedu

Selak Raspudić tvrdi samo će prekontrolirati potpise i neće dopustiti da ih odbaci.

"Postoji Ustavni sud, postoji mogućnost skidanja potpisa neovisno o tim mehanizmima vidljiva je volja naroda i 300 tisuća je ogroman broj, a kamoli ovo što smo mi skupili i više od toga - tko to može ignorirati?", kazala je Selak Raspudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustavni stručnjak objašnjava zašto bi referendum mogao pasti.

"Niti za prvo niti za drugo pitanje ne mogu dobiti zelene svijetlo Ustavnog suda. Sporno je što se o članku 17. Ustava RH, a to je jedna referendumska inicijativa, i odredbama zakona koji se odnosi na zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti ne može odlučivati referendumom nego isključivo u Saboru", kazao je Palić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Mosta poručuju prikupljeni potpisi jasna su poruka - smatraju dosadašnje propale referendumske inicijative pokazuju da vladajućima nije u interesu čuti glas naroda.

"To je poznati sindrom Lovre Kuščevića. Sve se može dogoditi mi smo svjedoci toga da je u Hrvatskoj učinjeno sve da se onemoguće referendumske inicijative. Svaki demokratičan političar koji zna da njegova volja proizlazi iz volje naroda trebao bi čuti tu poruku u tom smislu premijer Plenković već sada je pozvan da promijeni upravljanje pandemijom i ukine COVID potvrde", kazala je Selak Raspudić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci objašnjavaju - ako Ustavni sud utvrdi da prepreke nema Sabor što prije treba donijeti odluku o referendumu. A sada je prvi korak utvrditi točan broj potpisa građana što Most najavljuje da će imati za 3 dana. 

FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo