Milanka opačić za rtl direkt /

'Most i dalje gaji nepovjerenje prema HDZ-u, oporba će u petak koristiti sve mehanizme da rastegne vrijeme, zakone trebamo pročitati'

'Koristit ćemo sve mehanizme koje nam parlamentarna praksa dopušta. Sasvim sigurno ćemo tražiti neko vrijeme da te zakone i pročitamo', najavila je Opačić plan oporbe za petak

11.10.2016.
22:42
VOYO logo

Image
završio sastanak plenkovića i petrova /

'Dobivamo poruke oporbe da će napraviti spektakl u Saboru pa ćemo priču oko Vlade završiti do srijede'

Image
završio sastanak plenkovića i petrova /

'Dobivamo poruke oporbe da će napraviti spektakl u Saboru pa ćemo priču oko Vlade završiti do srijede'

Kako će reagirati oporba u Saboru zanima sve, pogotovo nakon što je danas predsjednik Mosta Božo Petrov izjavio kako dobivaju poruke oporbe koja poručuje da će koristiti različite mogućnosti kako bi napravili spektakl u Saboru. Uz to je dodao kako se nada da će se u utorak ili u srijedu već dogoditi formiranje Vlade. Tim povodom smo u RTL Direktu ugostili potpredsjednicu SDP-a Milanku Opačić da nam objasni što to oporba sprema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gđo. Opačić što ima loše u ovim zakonima da ste i prije nego ste ih vidjeli digli glas protiv njih?

Kao prvo nismo ih vidjeli, kao drugo loše je to što nije otvorena javna rasprava, treće je to što oko mnogih rasprava nije kontaktirana struka niti jedinice lokalne samouprave. Mi ne vidimo nikakvog razloga osim toga da Most i dalje jedno veliko nepovjerenje prema HDZ-u i mislim da ti zakoni neće biti doneseni ukoliko se vlada formira i HDZ-ovi ministri zasjednu u svoje fotelje, to je odraz njihovog međusobnog nepovjerenja. Zbog toga se žuri s tim zakonima iako nema razloga da se s njima pričeka i da doista, ako reforma lokalne samouprave treba, onda se to napravi kao jedno cjelovito rješenje, a ne parcijalna koja samo mogu donijeti kaos u jedinicama lokalne samouprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U proceduru se može krenuti i s mjesec, dva zakašnjenja kada se može vidjeti što to točno rješava problem neefikasnosti jednog dijela jedinica lokalne samouprave.​

Image

Što mislite o izmjenama Ovršnog zakona, to je djelomično u vašem sektoru socijalne skrbi, da se od ovrhe zaštiti 3/4 plaće?  

Ne zvuči loše, ali nismo vidjeli niti taj zakon, treba ga pogledati i vidjeti sve ono što pomaže građanima u problemima je dobro došlo.

Ukidanje poreza na ime firme, zašto to ne biste podržali?

Zato što bi trebalo napraviti još jednu analizu. Mi smo ukinuli negdje oko 400 milijuna parafiskalnih nameta, a treba analizirati ostatak. Ovo je tako paušalno donesena odluka da se samo jedan porez makne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I kako ćete vi reagirati u Saboru u petak kad ovo krene? Gospodin Grbin je najavljivao da ćete neprestano govoriti da bi rastegnuli vrijeme, no to zakonski nije izvedivo...

Koristit ćemo sve mehanizme koje nam parlamentarna praksa dopušta. Sasvim sigurno ćemo tražiti neko vrijeme da te zakone i pročitamo i reći što mislimo o njima u sklopu parlamentarne rasprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospodin Petrov je najavio da će sjednice Sabora trajati i petak i subotu i nedjelju i ponedjeljak. Hoće li oporba dolaziti na te sjednice i vikendom?

Naravno da ćemo dolaziti, ali to opet pokazuje jedno nesnalaženje gospodina Petrova, nikakvog razloga za to nema. Oni su mogli vladu izglasati u ponedjeljak da nije bilo ovog nepovjerenja kojeg imaju međusobno, ali koliko vidimo, jedan dan je jedno, drugi dan je drugo, dosta je teško s ovom ekipom znati što će biti.

Tko sada vodi SDP, Zorana Molanovića nigdje nema, članovi Predjedništva su jedni protiv drugih? 

Ja formalno vodim predsjedništvo, kod nas ide normalni proces unutarstranačkih izbora, svatko obilazi teren i predstavlja se na svoj način. U ovom trenutku ne navijam ni za koga od kandidata nego za SDP koji mora izaći jači i biti sposobni kao oporba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gdje odlazi Zoran Milanović, u Bruxelles ili Tiranu?

To ćete ipak njega morati pitati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo