Novo probijanje rokova / Most Čiovo neće izgraditi u roku: Hrvatske ceste nezadovoljne, moguć i raskid ugovora s izvođačem

Čiovskom mostu kao da nije suđeno. Otvorenje se opet odgađa. Tko će odgovarati za ovo suludo odugovlačenje?

17.3.2017.
19:08
VOYO logo

Kreće bitka za čiovskimost - ove sezone gužve oko Trogira neće biti izbjegnute. Lipanj, kao mjesec otvaranja strateškog projekta, unatoč svim obećanjima - možemo zaboraviti.

"Čini se kako je ovog puta, bez ikakve sumnje, kriv izvođač radova - tvrtkaViadukt", javlja naš reporter iz Trogira. "Ovdje u mraku je teško vidjeti gradilište mosta, ali ni pri danjem svjetlu ne vidi se puno više, tek nekoliko stupova koji izviru iz mora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Most je trebao biti otvoren u listopadu prošle godine, međutim zbog problema s dobavljačem čelika - makedonskom tvrtkom Iskra - prolongiran je za 15. lipnja ovegodine. Nadležni su nas prije mjesec dana uvjeravali kako straha za probijanje roka nema.

Danas, pak, stiže vijest iz Viadukta kako most nije moguće završiti prije 27. veljače 2018. Ta vijest šokirala je i investitora Hrvatskeceste i Trogirane, kojima će ova turistička sezona još jednom biti obilježena gužvama na starom mostu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dizalice na gradilištu najiščekivanijeg strateškog projekta Hrvatskihcesta miruju. Izvođač radova, tvrtka Viadukt zatražila je od investitora novi rok završetka čiovskog mosta. Umjesto sredine lipnja ove godine, završit će ga, kažu, 27. veljače 2018.

Za razloge kašnjenja pitali smo i Viadukt, no zagrebačka tvrtka izjave o ovom projektu ne želi davati. Neslužbeno, tvrtka je u financijskim problemima i nema dovoljno ljudi za brz završetak radova. Trogirani očekivano razočarani.

"Ja sam iznenađen. Most je trebao već biti gotov", kaže nam jedan Trogiranin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naučili smo do sad bez njega pa ćemo izdržati i to, ali tome nikad kraja", razmišlja Ivana.

Iz Hrvatskih cesta ističu kako su Viaduktu omogućili sve preduvjete da se ispoštuje drugi zakazani rok, u lipnju ove godine. Nakon što je riješen problem s makedonskim dobavljačima čeličnih konstrukcija, sve je trebalo teći glatko. 

"Idući tjedan će sagledat će sve aspekte i moguće konstrukcije razrješenja ove novonastale situacije i odlučit što i kako dalje", kazuje nam TamaraPajić, glasnogovornica Hrvatskih cesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slučajno ili ne, po dolasku naše kamere, aktiviralo se i gradilište, no daleko je to od očekivane užurbanosti na ovako važnom projektu. Od radnika doznajemo kako u ovoj godini nisu dobili još ni jednu plaću. 

Trogirskigradonačelnik je bio jako skeptičan prema završetku radova u lipnju, ali novi rok ga je šokirao.

"Nije to prihvatljivo uopće za građane, nije to prihvatljivo ni za turiste, tim više što znamo da svake godine povećanje turističkih dolazaka i noćenja u Trogiru", izjavio je gradonačelnik AnteStipčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog velikog priliva turista broj stanovnika na Čiovu u sezoni se poveća i do 7 puta. Kroz Trogir preko starog mosta u ljetnim gužvama putuje se i po sat i pol. Sada je već izgledno kako takva muka Trogirane čeka i u narednoj sezoni.

Neslužbeno smo, ipak, doznali kako Viadukt nudi smanjenje roka na 26. prosinac ove godine. MinistarButković će već od ponedjeljka s Hrvatskim cestama tražiti nova rješenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo