petrov inzistira na terminu 'suradnja' / Most će prve dvije godine biti na čelu Sabora, Plenković: 'Računamo na 15 potpisa Mosta, imat ćemo ih preko 90'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Prihvaćanjem ponude HDZ-a, Most je pristao na tzv. 2+2 princip predsjedanja Saborom

7.10.2016.
11:11
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon višetjednih pregovora Most je sinoć objavio da pristaje na ponudu HDZ-a. Za danas u 12 sati partneri su dali zajedničku izjavu za javnost. Nakon toga HDZ će u 14 sati održati sjednicu Predsjedništva HDZ-a i Nacionalnog vijeća.

Prihvaćanjem ponude HDZ-a, Most je pristao na tzv. 2+2 princip predsjedovanja Saborom. To znači da će prve dvije godine predsjednik Sabora biti iz kvote Mosta, a druge dvije iz kvote HDZ-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujem stabilnu parlamentarnu većinu, stabilnu hrvatsku vladu. Htio bih zahvaliti Petrovu i suradnicima koji su zajedno s nama radili na postizanju sporazuma za koji smatram da je kvalitetan", poručio je Plenković. 

"Na temelju zadnja tri tjedan na način na koji su vođeni pregovori možemo vjerovati da će ovo biti jedna stabilna vlada koja će uvesti promjene u Hrvatskoj i da tu nećemo stati. Zahvalio bih Plenkoviću i HDZ-u što su prepoznali naših 7 jamstava i koja će se odraditi. Vjerujem da će se sve što smo dogovorili da će se napraviti i sprovesti. Drago nam je što Most hoće participirati u vlasti i preuzeti odgovornost. Nastavljamo u smjeru u kojem smo krenuli", rekao je Petrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Vijesti.hr

​(Foto: Vijesti.hr)

Plenković je rekao da misli da će u ponedjeljak kod predsjednice doći možda i sa više od 90 potpisa. Petrov je kazao da će oni dati 15, a ne 13 potpisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo nam je bitno da sve tri najvažnije funkcije ne pripadaju samo jednoj stranci. Htjeli smo da prve dvije godine predsjednik Sabora bude netko iz Mosta", rekao je Petrov. Nije htio reći tko će to biti, odnosno hoće li to biti on. Dodao je da nije riječ o kontroli.

Plenković je ponovio kako su imali alternative, ali da im je prioritet bio dogovor s Mostom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidjet ćete tko su naši kandidati za predsjednika Sabora, ali tko god da bude obavljat će tu dužnost časno. Mislim da je jako bitno što smo izgradili odnos partnerstva".

"Ovaj aranžman je dobar. Kada su građani na izborima dali najveće povjerenje HDZ-u, a onda i Mostu bilo je jasno da su oni prvi s kojima ćemo razgovorati. To je dio onog puta vjerodostojnosti o kojoj smo govorili u kampanji. Ovaj aranžman će biti jamstvo stabilne vlade i stabilne parlamentarne većine", kazao je Plenković. Nije htio reći tko će biti predsjednik Sabora od strane HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Vijesti.hr

​(Foto: Vijesti.hr)

"Imamo vremena dvije godine. Vidjet ćete tko su kandidati", rekao je Plenković te najavio da će, uz izdvajanje energetike iz gospodarstva, biti još određenih modifikacija ministarstava. Potvrdio je da će vlada imati četiri potpredsjednika, tri iz HDZ-a i jedan iz Mosta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petrov je rekao da je Most u suradnji s HDZ-om, a ne u koaliciji.

"U svakom trenutku u kojem se otvorila bilo koja tema davali su se argumenti, koji su se odbijali i prihvaćali. To je za mene termin suradnja, a ne koalicija u kojoj se bez argumentacije prihvaćaju svi prijedlozi", rekao je Petrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je prethodno kazao da je Mostu dao 'pravičnu, realnu i poštenu ponudu', a na pitanje je li to ponuda s četiri ministarstva i predsjednikom Sabora na dvije godine, Plenković je odgovorio: "Slična".

HDZ-ovu ponudu Most je usvojio u četvrtak navečer nakon što je održana telefonska sjednica Nacionalnog vijeća.​

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najspornije u finalnoj fazi pregovora bilo je mjesto predsjednika Sabora, no komprimisno rješenje o trotirajućoj poziciji (dvije godine Most, dvije HDZ), pokazalo se prihvatljivim i Boži Petrovu, koji će obnašati tu funkciju prve dvije godine mandata buduće Vlade.

Most dobiva i mjesto potpredsjednika Vlade, a ime koje se neslužbeno spominje za tu funkciju jest ono Vlahe Orepića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Vladinoj kadrovskoj križaljci, nadalje, HDZ će imati 15 ministarstava, a Most četiri. Mostovi ljudi dobit će Ministarstvo unutarnjih poslova (Vlaho Orepić), Ministarstvo pravosuđa (Ante Šprlje), Ministarstvo uprave (Ivan Kovačić ili Dubravka Jurlina Alibegović) te Ministarstvo zaštite okoliša, kojem je pripojena energetika (Slaven Dobrović).

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo