BANOŽIĆEVA PORUKA PREDSJEDNIKU / MORH o Milanovićevoj zabrani preleta borbenih aviona iznad gradova: 'Dovodi Hranja u apsurdnu situaciju...'

Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Ministarstvo obrane oglasilo se zabrani predsjednika Milanovića da borbeni avioni prelijeći preko hrvatskih gradova

16.3.2022.
12:16
Emica Elvedji/PIXSELL
VOYO logo

Načelnika Glavnog stožera admirala Roberta Hranja, od kojeg predsjednik RH Zoran Milanović traži da zabrani hrvatskim vojnicima sudjelovanje u preletima nad zračnim prostorom, dovodi se u apsurdnu situaciju, poručili su u srijedu iz Ministarstva obrane.

Zajednička obuka s pripadnicima francuske ratne mornarice u kojoj su sudjelovale snage HRZ i snage s francuskog nosača zrakoplova "Charles de Gaulle" dio je bilateralne suradnje planirane Godišnjim planom međunarodne obrambene suradnje. Obuka je provedena na temelju zapovijedi načelnika Glavnog stožera admirala Roberta Hranja, a u skladu s planom obuke, stoji u priopćenju MORH-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Dovodi Hranja u apsurdnu situaciju'

Dodaju kako se načelnika Glavnog stožera admirala Hranja, koga se traži da zabrani hrvatskim vojnicima sudjelovanje u preletima nad zračnim prostorom, dovodi u apsurdnu situaciju.

Image
'TO JE SELJAČKO PONAŠANJE' /

Milanović oštro po Plenkoviću zbog preleta Rafalea: 'Neće više na nosačima aviona dogovarati stranačke fešte HDZ-a. Nek' lete iznad Remetinca'

Image
'TO JE SELJAČKO PONAŠANJE' /

Milanović oštro po Plenkoviću zbog preleta Rafalea: 'Neće više na nosačima aviona dogovarati stranačke fešte HDZ-a. Nek' lete iznad Remetinca'

Naime, nakon jučerašnjih preleta hrvatskih Migova i francuskih Rafalea nad Zagrebom predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS RH Zoran Milanović dao je zapovijed Hranju kojom se najstrože zabranjuju preleti iznad hrvatskih gradova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon nedavnog pada bespilotne letjelice u Zagrebu i dok traje ruska agresija na Ukrajinu, koja je prijetnja miru u cijeloj Europi, zajedničko odvraćanje i obrana poruka su sigurnosti za građane i nikako ne predstavljaju njihovo uznemiravanje, poručuju iz MORH-a. Preleti borbenih aviona jamac su građanima da saveznici i partneri stoje uz nas i da nam pružaju potporu.

Ta obuka kao i najavljena obuka s Oružanim snagama SAD-a dio su planiranih obučnih aktivnosti za koje je Vlada na sjednici 27. siječnja donijela Odluku. (Riječ je o Odluci o prelasku granice Republike Hrvatske Oružanih snaga država saveznica i Oružanih snaga RH radi sudjelovanja na zajedničkim obukama i vježbama u 2022. godini.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova svađa Vlade i Pantovčaka

Na tu Odluku Vlade, ističu iz MORH-a, prethodnu suglasnost dao je Predsjednik Republike te je bio uključen i podupirao navedene aktivnosti. Sukladno toj Odluci i danas se održavaju zajedničke obučne aktivnosti HRZ-a s pripadnicima francuske ratne mornarice kao i s pripadnicima Oružanih snaga SAD-a. MORH napominje i kako je člankom 103. Zakona o obrani propisano da je tijelo nadležno za vojno zrakoplovstvo Ministarstvo obrane.

Preleti Rafala i MIG-ova otvorili su novu rundu sukoba između premijera i predsjednika Republike. Avioni su, naime, iznad Zagreba preletjeli jučer upravo u vrijeme konferencije za novinare premijera Adreja Plenkovića, nakon čega je Milanović zatražio zabranu preleta vojnih zrakoplova iznad gradova jer ne želi remećenje mira građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo