Otišlo u 'smeće'? /

MORH o američkim mailovima upozorenja na F-16: 'Razmijenili smo preko 1000 mailova'

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Vođena je iznimno zahtjevna korespondencija na nekoliko razina, kažu u MORH-u

15.1.2019.
14:40
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Iz Ministarstva obrane (MORH) nisu demantirali da nisu dobili mailove u kojima ih se od strane SAD-a upozorava da Izraelci nisu dobili njihovo odobrenje za prodaju borbenih aviona F-16 Barak Hrvatskoj već naglašavaju kako je u "tom složenom procesu bilo razmijenjeno preko tisuću mailova" te da je "korsponedencija bila zahtjevna". 

"Tijekom postupka bilo je puno međusobne komunikacije na službenoj i neslužbenoj razini, kao i puno elemenata i pitanja koja smo rješavali u dogovoru s našim partnerima jer se radi o izrazito kompleksnom projektu. U ovako složenom procesu izmijenjeno je preko tisuću mailova, vođena je iznimno zahtjevna korespondencija na nekoliko razina. Zbog odgovornosti odradili smo niz dodatnih konzultacija i sa američkom i izraelskom stranom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono sto jest jedino važno i što svi službeni dokumenti govore je uvijek isto:

Država Izrael je kao odabrani ponuditelj bila obvezna ishoditi odobrenje SAD-a i na to se službeno obvezala prilikom prihvaćanja ponude kada je priložila i prethodno odobrenje. Naravno da je i problematika izdavanja TPT-a između ostaloga bila u fokusu. No, ističemo ono što je bitno:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nijednim službenim dokumentom američka strana nije zabranila prodaju izraelskih zrakoplova Hrvatskoj nego im je izdala i službeno predodobrenje koje je bilo nužno za valjanost izraelske ponude.

Kao što vam je poznato, Izrael nas je službeno izvijestio da suprotno preuzetoj odgovornosti nažalost, ne može ishoditi odgovarajuće odobrenje Sjedinjenih Američkih Država za isporuku izraelskih aviona F-16 Barak Republici Hrvatskoj.

Predstavnici Izraela su u Zagrebu jasno napomenuli da ne postoji odgovornost Hrvatske. Nikakva materijalna i nematerijalna šteta za Hrvatsku ne postoji", stoji u očitovanju MORH-a. 

Podsjetimo, portal Index je objavio mailove koji su stigli na adresu pomoćnika ministra obrane Petra Mihatova u kojeg Amerikanci upozoravaju da Izrael nema odobrenje za prodaju aviona F-16 Barak Hrvatskoj i da je moguće da ga nikad neće ni dobiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

""Dobro jutro Petre, u neprekidnim naporima da vam pružimo sve informacije koje možemo, a koje vam mogu pomoći s nabavom borbenih aviona, šaljem vam dva dokumenta. Prvi je non-paper koji opisuje vremenski tijek, okolnosti i, što je najvažnije, pitanja koja treba postaviti prilikom donošenja odluke o novim, odnosno rabljenim avionima F-16. Kao što ćete vidjeti, još uvijek postoji nekoliko tehničkih pitanja na koja je potrebno odgovoriti kako bi se zadovoljili uvjeti TPT-a", među ostalim navedeno je u mailovima prema pisanju portala.  

Oporbenom SDP-u mail je dokaz da je Krstičević lagao javnosti i traže njegovu ostavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da su bili upozoreni na vijeme, da su lagali da papir upozorenja ne postoji, a on postoji, i da su na taj način direktno i svjesno obmanjivali hrvatsku javnost. Ono što tražimo - tražimo hitnu ostavku ministra Krstičevića", kazao je na presici Davor Bernardić, šef SDP-a.

Ministar Krstičević na to odgovara da su se i oni dok su bili na vlasti mogli pozabaviti nabavom borbenih aviona.  

"Zanimljivo je da danas moju ostavku traže oni koji su Hrvatsku doveli u probleme. SDP je bio na vlasti od 2011. do 2015. Imali su dovoljno vremena da sustavno riješe pitanje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Ne samo da to pitanje nisu riješili, već su napravili remont zrakloplova u Ukrajini, to je loše učinjeno i potrošeni su novci hrvatskih poreznih obveznika. Avioni su trebali doći u letnom stanju, a nisu, već su došli u kamionima itd.  Za razliku od njih ova Vlada se sustavno bavi pitanjem Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Svima njima poručujem da ću nastaviti jačati Hrvatsku vojsku i sigurnost svakog hrvatskog građanima, unatoč svima onima kojima jaka Hrvatska nije u interesu," ističe Krstičević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo