REAKCIJA NA TEKST /

MORH: 'Nije istina da je ministar Banožić sam sebi dodijelio stan od 92 kvadrata u centru da na posao može ići pješice'

Image
Foto: Pixsell/Patrik Macek

Tjednik Nacional objavio je kako je Banožić nekoliko dana nakon što je postao ministar de facto sam sebi dodijelio stan kako bi na posao išao pješice...

9.11.2021.
11:25
Pixsell/Patrik Macek
VOYO logo

Nakon što je tjednik Nacional objavio da je ministar obrane Mario Banožić dubioznim manevrom dobio na korištenje veliki trosobni državni stan u samom središtu Zagreba te da je ga je o trošku države uredio za više stotina tisuća kuna, iz MORH-a su se obratili priopćenjem i odbacili te navode. 

Evo što su napisali iz MORH-a: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije točna informacija koja se navodi u predmetnom tekstu da je ministar obrane Mario Banožić sam sebi dodijelio stan od 92 m2 u samom srcu Zagreba da na posao može ići pješice. Ministar Banožić nije birao koji će stan dobiti na korištenje, a sukladno Uredbi Vlade RH o mjerilima i kriterijima dodjele na korištenje nekretnina za potrebe tijela državne uprave ili drugih tijela korisnika državnog proračuna te drugih osoba (NN 127/13), kvadratura stana vezana je za dužnost koja se obavlja te ovisno o broju članova obitelji. S obzirom na to da ima troje djece, ministar je imao pravo na stan veće kvadrature. 

Stan kojega trenutno koristi dulje je vrijeme bio prazan i zapušten te je u njega u nekoliko navrata i provaljivano. Nije istina, kako se navodi u tekstu da je stan bio uređen za ministra Banožića. Naime, navedeni stan djelomično je bio uređen i prije nego što je predan na korištenje ministru Banožiću. Bitno je napomenuti kako se radi o trajnom ulaganju u imovinu, a ne za potrebe određenih korisnika. Navedeni stan trenutačno koristi ministar Banožić, a nakon isteka njegova mandata taj će stan biti predan nekom drugom korisniku.     

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državne nekretnine upravljaju nekretninama i stavljaju ih u funkciju. U stanove za službene potrebe ulaže se sukladno godišnjim planovima Društva kako bi se povećala vrijednost imovine, postiglo bolje funkcionalno i tehničko stanje te ostvarili uvjeti za popunjavanje kapaciteta".

Također su uputili da se za sva ostala pitanja vezana uz ulaganje u imovinu, primopredaju i korištenje stanova obrati i Državnim nekretninama.

Inače, pozivajući se na izvor iz te tvrtke, Nacional piše da je stan renoviran sredstvima iz proračuna te da se to pokušalo prikriti “razbijanjem” nabave radova i materijala na više manjih segmenata.

Banožić je, navodi Nacional, stan de facto sam sebi dodijelio u srpnju 2019. godine, neposredno nakon što je postao ministar državne imovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nakon što je 19. srpnja 2019. Mario Banožić imenovan ministrom državne imovine, u roku od nekoliko dana u njegovu ministarstvu održan je sastanak na kojemu je zatražio da mu se dodijeli na korištenje stan za službene potrebe u centru Zagreba, kako bi pješice mogao na posao. Na tom sastanku bila je Renata Sabo, direktorica tvrtke Državne nekretnine koja zapravo raspolaže stambenim fondom i dodjeljuje stanove na korištenje”, prenosi Nacional izjavu neimenovanog izvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo